«Kas tad, ja ne es?» • IR.lv

«Kas tad, ja ne es?»

4
Ints Ķuzis.
Zane Mače

Noturējies Valsts policijas šefa krēslā ilgāk nekā jebkurš priekšgājējs, Ints Ķuzis tiek dēvēts par stabilitātes garantu un šonedēļ saņēmis valdības uzticību darba turpināšanai. Tomēr šī stabilitāte ir mānīga. Hroniski trūkst kadru, ceturtā daļa policistu joprojām piepelnās blakus darbos, un izmeklēšana netiek līdzi ekonomisko noziegumu shēmām. Ko Ķuzis grib paveikt nākamajos divos gados policijas vadībā?

Kad 2011. gada janvārī bruņota banda Jēkabpilī aplaupīja spēļu zāli un bēgot apšaudē nogalināja policistu, bet divus nopietni ievainoja, slaktiņš šokēja sabiedrību un satricināja visu iekšlietu sistēmu. Četri no pieciem uzbrucējiem izrādījās policisti. Turklāt divi – no elitārās specvienības Alfa. Drīzumā atkāpās iekšlietu ministre Linda Mūrniece, bet Artis Velšs, kurš bija stājies Valsts policijas vadībā tikai pāris nedēļas pirms asiņainās traģēdijas, izrādījās visīslaicīgākais šefs, jo pēc ministra maiņas tika «aizrotēts» citā amatā.

Jēkabpils sašūpoja arī Inta Ķuža krēslu – Alfa bija viņa, policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka, pakļautībā. Taču pēc īslaicīgas atstādināšanas Ķuzis ne tikai atgriezās amatā, bet drīz arī saņēma piedāvājumu vadīt Valsts policiju. «Teikšu godīgi – kad man pirmo reizi pajautāja, es pateicu: nē. Ministrs Štokenbergs paaicināja kādā vasaras vakarā, es teicu – man ir daudz darāmā, tādi mēsli Rīgā. Tad bija otrreiz saruna, ka situācija ir jāaptur,» Ķuzis atceras toreizējos uzdevumus – apturēt milzīgo darbinieku aizplūšanu un policijas uzticamības krīzi. «Tad bija jautājums – kas tad, ja ne es? Man daudzi policisti tieši teica, ka tas jādara,» kā savu galveno trumpi Ķuzis apzinās ilgo pieredzi un autoritāti dienestā. Līdz ģenerāļa uzplečiem viņš uzdienējies no pašas apakšas – pēc armijas 1982. gadā sācis strādāt milicijas dežūrdaļā dzimtajā Tukumā.

Meklējam policistus!

Pirmais izaicinājums, ar kuru jaunajam šefam bija jātiek galā, – hroniskais policistu trūkums. Ekonomiskās krīzes pīķī 2009. gadā policisti bija starp tiem, kuriem visvairāk saruka atalgojums, par 40%. Policista vidējā alga bija ap 300 latu uz rokas. Togad policiju atstāja 1214 likumsargu, vietā nāca tikai 70. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu