Makaronu lietpratēji • IR.lv

Makaronu lietpratēji

6
Lauris Lubgans (no kreisās), Kristaps Zeps un Lauris Lodītis.
Ieva Cielava

Būvinženierijas studenti no Latvijas tik pamatīgi «izkoduši» makaronu dabu, ka atkārtoti izcīnījuši pasaules čempiona titulu, būvējot tiltus no šķietami trauslajiem spageti

Trīs stalti puiši baltos kreklos un lielās, caurspīdīgās aizsargbrillēs. Akmenscietām sejām viņi nostājušies pie pusmetru augsta trīsstūra. No tā augšējā stūra lejup nostiepta bieza ķēde, bet sānu malas izrakstītas smalkiem dzelteniem stiebriņiem kā Ziemassvētku puzuri. Apakšējais celtnes stūris atlec vaļā no pamatnes, un ķēde strauji triec virsotni pret zemi, vienlaikus uz visām pusēm lido… spageti. Akmenscietās sejas izteik-smes nemainās. Tikai pēc mirkļa puišu lūpās savelkas smaids – viņi ir kļuvuši par pasaules čempioniem! Vēlreiz.

Šādu palēninātu video var skatīt oficiālajā mājaslapā, kas vieno visas pasaules spageti tiltu būvniekus. Izrādās – viņiem ir savs čempionāts, un uzvaras laurus tajā jau otro gadu pēc kārtas plūc latvieši.

Studenti, makaronu tiltu inženieri, pulcējas uz čempionātu Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā jau vienpadsmit gadus. Tiltam, kas nedrīkst būt smagāks par kilogramu un augstāks par sešdesmit centimetriem, jāspēj izturēt pēc iespējas lielāku svaru, ar kādu ķēde no konstrukcijas virsotnes ar īpaša motora palīdzību tiek stiepta uz leju. Latvijas komanda Bridge iT šogad bija vislabākā. Viņu tilts spēja izturēt 468,8 kilogramus. Pie ķēdes varētu pieķerties seši viņu miesasbūves cilvēki, un tilts nesabruktu. Turklāt komanda uz goda pjedestāla kāpa divreiz. Otrs – arkas veida – tilts šķita vēl cerīgāks, tomēr sašķīda ar 443,6 kilogramu slogu, izcīnot trešo vietu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu