Ļaujam izbaudīt bērnību • IR.lv

Ļaujam izbaudīt bērnību

6
Pēters Jūnsons.

Viena no pasaulē labākajām izglītības sistēmām neapstājas pie sasniegtā – jau šoruden Somija piedzīvos pārmaiņas mācību saturā. Šī pieredze noderētu arī Latvijā, domā izglītības speciālists Pēters Jūnsons

Kad Pēters Jūnsons (Peter Johnson) dodas ārzemju komandējumos, viņam patīk iegriezties arī vietējās skolās un pavērot mācību stundas. Valodas nezināšana nav šķērslis, jo lielākoties viņš redz vienu un to pašu – skolotājs stāv klases priekšā un runā, savukārt skolēnu uzdevums ir sēdēt solos un klausīties. Šāda aina pieredzējušo izglītības speciālistu neiepriecina, jo tas liecina, ka mācību process aizkavējies gadsimtiem senā pagātnē, kad skolotājs bija viedā persona, kam stundās piederēja zināšanu monopols. Daudz vairāk Jūnsons priecājas redzēt klases, kurās galdi sastumti kopā mazās grupiņās, lai bērni paši var iesaistīties mācību aktivitātēs. Tā esot jāizskatās mūsdienīgai stundai.

Pēters Jūnsons daudzu apbrīnoto Somijas izglītības sistēmu ir iepazinis dažādos līmeņos. Savulaik strādājis skolā un bijis arī Somijas Skolu vadītāju asociācijas prezidents, bet tagad strādā par Kokolas pašvaldības izglītības un kultūras jomas direktoru. Viņš ir arī zinātnisku publikāciju un grāmatu autors, bet Latvijā šomēnes viesojās, lai ar Somijas izglītības veiksmes stāstu dalītos sarunu festivālā LAMPA Cēsīs. Mums gan papusdienot neizdodas, jo tiekamies laikā, kad pusdienošana vēl nav prātā, savukārt brokastis vairs nav aktuālas.

Jūnsons ir pieradis apmeklēt dažādas starptautiskas konferences un diskusijas par izglītību, jo pēdējos gados uz tām regulāri aicina Somijas pārstāvjus, kuriem atkal un atkal jāatbild uz jautājumu – kā veidojies jūsu izglītības veiksmes stāsts? Šādu uzmanību somi izpelnījās, kad sāka gozēties starptautisko salīdzinošo izglītības pētījumu spicē. Pirmās vietas tur aizņem Āzijas valstis un Ķīnas lielās pilsētas. To izglītības sistēmām raksturīgs spiediens uz bērniem, kas liek dzīties pēc sasniegumiem, jau no mazotnes ļoti daudz laika un pūļu veltot mācībām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu