Sazvērestība un atriebība • IR.lv

Sazvērestība un atriebība

4
Aivars Ozoliņš

Apvērsuma mēģinājums Turcijā pasliktinās drošības situāciju pasaulē

Sazvērestības teorijas Turcijā esot tik populāras, ka to apspriešana ir sadzīvisku sarunu gandrīz vai labais tonis. Taču militāra apvērsuma mēģinājums naktī uz pagājušo sestdienu atgādināja, ka notiek arī reālas sazvērestības.

Apvērsums šoreiz bija organizēts pārsteidzoši diletantiski. Taču gan neveiksmīgais pučs, gan pēc tā valstī notiekošais radīs ne tikai jaunas sazvērestības teorijas, bet arī nopietnas politiskas sekas tālu ārpus Turcijas robežām. Arī Latvijai.

Turcija ir reģiona un pasaules drošībai stratēģiski svarīga NATO valsts un Eiropas Savienības partnere. Bet NATO un ES ir demokrātisku valstu savienības. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans uzreiz pēc puča izgāšanās notikušo nodēvēja par «Dieva dāvanu» un sāka vērienīgas tīrīšanas ne tikai armijā, bet arī tiesu sistēmā un valsts pārvaldē, kuru mērķis ir personiskās varas nostiprināšana. Un otrdien Turcija oficiāli pieprasīja ASV izdot Erdogana galveno politisko oponentu Fetullu Gilenu, kuru vaino puča organizēšanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu