Fricis Kalvelis, radījis elektrovelosipēdu • IR.lv

Fricis Kalvelis, radījis elektrovelosipēdu

6
Lai savu izgudrojumu testētu, Fricis ar elektrovelosipēdu Boa brauc arī ikdienā. Ar uzlādētu velosipēdu var nobraukt 50 kilometru.
Ieva Alberte

 

Elektrovelosipēda un guļamvelosipēda apvienojums. Tas ir Friča Kalveļa izgudrojums. Ap 40 kg smags, ar kruīzkontroli, attīsta ātrumu līdz 50 km/h. Elektrovelosipēds ir Friča bakalaura darbs Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina nodaļā. Novērtēts ar deviņām ballēm. Kāpēc ne desmit? «Atzīme man nav svarīga, esmu priecīgs par paveikto. Deviņi tāpēc, ka, pirmajā mēģinājumā taisot korpusu, nesacietēja kompozītmateriāls. Pārdevējs nebija piejaucis vienu sastāvdaļu. Tas mani atmeta uz 20 dienām atpakaļ,» Fricis rāda uz riteņa korpusu, kas tapis no oglekļšķiedras un stiklšķiedras. Padomus, kā būvēt velosipēdu, viņš atradis internetā. «Tas šobrīd ir mans lielākais skolotājs.»

Braucamajam ir vārds – Boa. «Esmu vizuāli domājošs cilvēks. Kad taisīju formu, atcerējos zīmējumu no grāmatas Mazais princis, kur čūska bija aprijusi ziloni. Trīs burtus «boa» logotipā izveidoju tā, lai tie izskatās kā trīs riņķīši.» Boa nebūs paliekošs nosaukums, un arī konkrētais elektrovelosipēds ir tikai prototips. Fricis to aktīvi testē. Grib padarīt vieglāku, vairākas tērauda detaļas veidojot no alumīnija. «Nav viegli atrast darbnīcu, kur sametināt šādu alumīnija detaļu. Lai to izdarītu, vedu Boa pie tēlnieka Gļeba Panteļejeva.»

Fricim allaž patikuši velosipēdi, un sen gribējis uzmeistarot savu. Par labu elektrovelosipēdam izlēma, jo elektriskie dzinēji ir ekoloģiskāki, ekonomiskāki, un vispār – tajos ir nākotne. «Kad ieraugu Rīgas ielās Teslu, spiedzu kā maza meitene,» Fricis smejas. Boa var nobraukt 50 kilometrus. Ar noteikumu, ka iepriekš divas stundas ir uzlādēts. Lai to izdarītu, Fricis riteni stiepj vairākus stāvus pa kāpnēm uz dzīvokli. Boa gan ir arī alternatīva – kamēr brauc ar dzinēja spēku, paralēli var mīt pedāļus, tādējādi saražojot papildu elektrību. «Braukt ir ērti, tikai jāpiešaujas. Vējš nesitas sejā, mugura nesāp. Rietumeiropā daudzi brauc tieši ar guļamajiem velosipēdiem.» Ikdienā Fricis pārvietojas arī ar longbordu. Nesen festivālā Playground dejošanas sacensībās uz longborda viņš ieguva pirmo vietu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu