Ar latgaliešu cymusu • IR.lv

Ar latgaliešu cymusu

6
Renāte Lazdiņa.
Māra Miķelsone

Jaunā Latvijas Radio Latgales multimediju studijas vadītāja Renāte Lazdiņa (33) stāsta, kā iecerējusi paņemt visu auditoriju teritorijā no Zilupes līdz Jēkabpilij, no Ilūkstes līdz Viļakai

No skolnieces teicamnieces veidola Renāte Lazdiņa «iziet» tikai sarunas beigās, kad vaicāju par viņas mīļāko vārdu latgaliešu valodā. Izrādās, tas ir cymuss – apzīmē buķeti vai smeķi, kas nāk līdzi ēdienam un dzērienam. Īsts latgaliešu cymuss, saka rēzekniete Renāte, un pat asaras sariešas viņai acīs.

Kāds latgaliskais smeķis būs jaunajā Latvijas Radio (LR) Latgales multimediju studijā tapušajiem raidījumiem, rādīs laiks – šonedēļ studija oficiāli atklāta un sāk darbu. Pērn Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) par vienu no prioritātēm noteica nodrošināt sabiedriskā pasūtījuma raidījumus latgaliešu valodā un vēlējās īstenot Latgales elektronisko mediju programmu. No valsts budžeta jaunajai studijai šogad piešķirti 155 tūkstoši eiro, ko plānots tērēt studijas darbam un izveidei Rēzeknē un Daugavpilī. Nākamā gada budžets vēl nav zināms. Studijas centrs būs Rēzeknē. «No Rēzeknes uz visiem Latgales punktiem var aizbraukt apmēram vienādā laikā, Daugavpils ir drusku nostāk,» skaidro Renāte. Studijas jaunās telpas atrodas Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas ēkā, no turienes arī darbosies sešu cilvēku komanda – Renātes vadībā trīs štata korespondenti un divi tehniskie darbinieki Rēzeknē un divi Daugavpilī. No Ludzas Zemes jau piesaistīta žurnāliste Iveta Čigāne un vietējā radio korespondente Karīna Važnaja. Daugavpilī jau strādā Latvijas radio korespondente Silvija Smagare, vēl tiek meklēts krievu valodas satura veidotājs. Arī Rēzeknē būs jāveido saturs ne tikai latviešu, bet arī krievu valodā.

Jaunās studijas Latgalē mērķis ir visās LR programmās maksimāli integrēt Latgalē radīto saturu – pamats būs radioraidījumi un internets, vēlāk nāks klāt video. Sākšot ar ziņām, tad taps lielāki raidījumi, rudenī varētu veidot diskusijas. Ik nedēļu Latgales studijai dažādajiem LR kanāliem un raidījumiem būtu «jāsaražo» 12-15 ziņu vai kultūras sižeti. Proporcionāli lielākā daļa šo sižetu skanētu latviešu valodā, jo LR vairākums kanālu raida latviski. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu