Iesim peldēt, Janiņa? • IR.lv

Iesim peldēt, Janiņa?

5
Mākslinieks Aigars Bikše ar sievu Janu Briķi.
Ieva Alberte

Ko pilsētnieki meklē un atrod laukos? Nu jau trešo vasaru žurnālā publicējam stāstu sēriju par pilsētniekiem, kas iekopuši lauku mājas. Šoreiz – profesors un tēlnieks Aigars Bikše, kas ar ģimeni vasarās dzīvo un strādā Laukmuižā. Viņu mājām ir zili jumti, un aitu aplokā dzīvo ķeizars Vilhelms

Četrus kilometrus aiz Jaunpils ir Laukmuiža. Tās saimnieki ir mākslinieki Aigars Bikše ar sievu Janu Briķi. Aigars muižu pirmoreiz ieraudzīja 80. gados, kad piedalījās rakstnieka Imanta Ziedoņa organizētajās sakopšanas talkās. «Viss bija krūmos un tik garā zālē, ka muižu knapi varēja redzēt,» atceras Aigars, stāvēdams pagalmā. Tolaik viņam bija sešpadsmit gadu, mācījās lietišķajos. Vieta tā iepatikās, ka bija gatavs ar draugiem Laukmuižā veidot mākslas centru. 

Mudināja Imantu Ziedoni, lai viņš kā Kultūras fonda vadītājs muižu iegādājas un ļauj topošajiem māksliniekiem darboties. «Imants mani atšuva, un ar to arī viss beidzās. Kādus gadus vēlāk, kad strādāju Mākslas akadēmijā par pasniedzēju un biju jau tāds apvēlies cālēns, sanāca atbraukt uz šejieni vēlreiz, jo draugam Jaunpilī bija kāzas. Muiža bija aizaugusi vēl briesmīgāk.» Aigars iedegās no jauna un drīz vien devās uz pagastmāju, lai izstāstītu ideju par mākslas centru. Tā laika vadība bija priecīga, ka kāds trakais vēlas saglābt arhitektūras pieminekli – muiža 19. gadsimtā piederēja fon Reku dzimtai, tās īpašumā bija arī Jaunpils pils. Pagasta vadība deva iespēju muižu privatizēt. «Tad nu es par sertifikātiem privatizēju. Taisīju talkas. Muižas otrajā stāvā jau bija sākuši augt koki. Izzāģējām tik daudz krūmu un koku, ka sanāca vairākas smagās mašīnas ar malku. Ar parka izkopšanu gāja visilgāk,» Aigars rāda uz jauku pavēni.

Skulptūras atpūšas

Vairākus gadus Aigars ar draugiem iekārtoja muižas teritoriju. Nakšņoja teltīs. Tad apmetās vienā pagrabstāva telpā. Taču tur bija pārāk drēgns un mitrs, lai nakšņotu. Pirms sešiem gadiem viņš nolēma dzīvošanas vajadzībām pielāgot muižas ledus pagraba drupas. Tagad tā ir neliela ēka, kur var dzīvot arī ziemā: ir siltās grīdas, neliela virtuve, otrajā stāvā guļamtelpa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu