Terora eksports • IR.lv

Terora eksports

3
Strādnieks mazgā asins traipus pēc 28. jūnijā notikušajiem sprādzieniem lidostā Stambulā. Trīs teroristu īstenotā uzbrukumā dzīvību zaudēja 45 cilvēki, bet 238 guva ievainojumus.

Islāma ekstrēmistu grupējums Daesh sāk zaudēt iecerētā kalifāta teritorijas, tāpēc kaujinieki biežāk rīko uzbrukumus ārpus Sīrijas un Irākas

Vienas nedēļas laikā par savu nāvējošo spēku atkal atgādinājusi islāma teroristu organizācija Daesh. 28. jūnija vakarā trīs pašnāvnieki saspridzinājās Stambulas lielākajā lidostā. Pagājušajā piektdienā vietējo ekstrēmistu grupa, kas zvērējusi uzticību Daesh, iebruka rietumnieku iecienītā kafejnīcā Bangladešas galvaspilsētā Dakā, sagrāba ķīlniekus un nonāvēja 20 no gūstekņiem. Savukārt svētdienas vakarā automašīnā paslēpta jaudīga bumba eksplodēja vienā no Bagdādes iepirkšanās rajoniem, nogalinot vairāk nekā 200 cilvēku. 

Visi trīs uzbrukumi apliecinājuši to, par ko jau labu laiku raizējas izlūkdienesti: teroristu organizācija, kuras sākotnējais nodoms bija radīt plašu kalifātu daļā no Sīrijas un Irākas teritorijas, pēdējā laikā daudzviet bijusi spiesta atkāpties no savām pozīcijām, taču pamazām tā pārvēršas par labi organizētu grupējumu, kura asiņainie uzbrukumi arvien plašāk skar pasauli, ar savu vērienu pārspējot gandrīz 30 gadus veco islāma teroristu organizāciju Al-Qaeda.

Pretizlūkošanas dienestu rīcībā ir informācija, ka Daesh jau pirms diviem gadiem sāka rekrutēt kareivīgi noskaņotus brīvprātīgos, lai tos apmācītu un tad slepus sūtītu uz citām valstīm, arī Rietumiem. Tagad šis slepenais tīkls ir sarosījies. Iespējams, uz to pamudinājuši Daesh teritoriālie zaudējumi, piemēram, pagājušajā mēnesī Irākas armijai, paļaujoties uz amerikāņu gaisa spēku atbalstu, izdevās patriekt teroristus no taktiski nozīmīgās Falūdžas pilsētas, kas atrodas tikai 60 km no Bagdādes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu