Bolanjo turpina meklēt • IR.lv

Bolanjo turpina meklēt

6

Gandrīz autobiogrāfisks čīliešu rakstnieka romāns par dzejnieku bohēmu

Ja topošs dzejnieks savos saldajos 17 pēkšņi sapinas ar dzīvi jau krietni nobaudījušu «oficiālās» kultūras opozicionāru brālību, bohēmiešiem, kuru ikdienu veido būšana nemitīgā konfrontācijā ar visu «ikdienišķo», viņa pasaule met kūleni. Čīliešu rakstnieks Roberto Bolanjo (1953-2003) sava romāna galveno varoni Garsiju Madero no rāmām tieslietu studijām un biklas pirmās pazīšanās ar Mehiko kultūras dzīvi trīs mēnešu laikā aizrauj līdz Sonoras tuksnesim, kur viņam jāatvadās no vecās pasaules un jātop no jauna. Jauna cilvēka iniciācija, «kas jāveic visiem nabaga latīņamerikāņu puišiem», ir arī paša Bolanjo pieredze, iepinoties 1973. gada militārā apvērsuma notikumos Čīlē. 

Lasot Mežonīgos detektīvus, jāzina, ka gandrīz visiem grāmatas varoņiem ir dzīvie «saimnieki» reālajā pasaulē – dzejnieks Arturo Belano ir Bolanjo pats, viņa draugs Uliss Lima (romānā) ir dzejnieks Mario Santjago Papaskjaro, un grāmatā ir vēl desmitiem Latīņamerikas literārās pasaules ļaužu, kuri 70. gadu vidū veido t. s. infrareālisma dzejnieku kopu. Šī oficiālo kultūru un ikdienību noliedzošā, kreisi orientētā kustība, kas romānā nosaukta par viscerālo reālismu (intervijās Bolanjo infrareālismu dēvējis par dada a la Mexicana), veido autobiogrāfiskā stāsta kodolu. Ne velti romāna galvenā sižeta līnija vēsta par trīs dzejnieku Garsijas Madero, Arturo Belano, Ulisa Limas un viņu pavadones, prostitūtas Lupes – ceļojumu cauri Meksikai, meklējot kādu sen piemirstu dzejnieci, viscerālā reālisma pamatlicēju. 

Tiesa, lai nonāktu līdz šai sižeta līnijai, vispirms jātiek galā ar krietnām 500 lappusēm – grāmatas pirmajā daļā lasām ievadstāstu par literatūras ļaužu bohēmu Mehiko ielās, bet otrajā vairāk nekā 50 mazu stāstiņu, sarunas ar cilvēkiem, kuri dažādos laikos, vietās un kontekstos nonākuši saskarsmē ar Bolanjo darba centrālajiem varoņiem – Latīņamerikas dzejas pagrīdniekiem Arturo Belano (tātad Bolanjo pašu) un Ulisu Limu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu