5 interesanti koncerti vasaras vidū • IR.lv

5 interesanti koncerti vasaras vidū

3
Sitaminstrumentu talants Gabors Dornjeī no Ungārijas.

Latviešu tautasdziesmas un austrāliešu džezs, senie dziedājumi, Orfejs un laikmetīgā klaviermūzika


2. jūlijs
. Rīgas Kongresu namā Džeimss Morisons, Džastins Kauflins un Latvijas Radio bigbends (festivāls Rīgas ritmi)
Aizpērnajā novembrī Radio bigbenda un austrāliešu trompetista, multiinstrumentālista Džeimsa Morisona programma Mare Balticum bija viens no koncertsezonas pārsteigumiem. Tajā skanēja latviešu tautasdziesmas Morisona asprātīgajās, virtuozajās un mākslinieciski spilgtajās aranžijās. Lieliskais veikums nu iemūžināts tvartā, un Džeimss Morisons atkal ir Latvijā, šoreiz lai prezentētu albumu un vēlreiz priecētu klausītājus ar vienu no jaudīgākajām programmām, kāda pēdējos gados dzirdēta Radio bigbenda koncertos. Koncertā muzicēs arī amerikāņu pianists, Kvinsija Džounsa kolēģis Džastins Kauflins. Programma Mare Balticum būs dzirdama arī 3. jūlijā Lielajā dzintarā.

6. jūlijs. Koncertzālē Lielais dzintars Liepājā Balti melnā fantāzija, pianists Vilems Lačumija
Modernā klaviermūzika Latvijā skan nepelnīti maz, tāpēc sevišķi iepriecina tas, ka Liepājā viesosies laikmetīgās klaviermūzikas metrs Vilems Lačumija no Francijas. Mūziķis sadarbojas ar daudziem mūsdienu komponistiem, piemēram, Džonatanu Hārviju, kura veltījums Mesiānam būs daļa no vakara programmas. Skanēs arī paša Olivjē Mesiāna Putnu katalogs. Varēs dzirdēt arī franču meistara Pjēra Žodlovska skaņdarbus, kas iedvesmu smēluši kriminālā kinematogrāfa apcirkņos. Vairāki darbi veltīti tieši Lačumijam. «Koncertprogrammas galvenais uzsvars – klavieres kopā ar elektroniku,» saka pianists, un koncertā gaidāmi smalki āmuriņu uzsistie un elektriski ģenerētie kontrapunkti.

7. jūlijs. Rīgas Domā Latvijas Radio koris, diriģents Pīters Filipss (Senās mūzikas festivāls)
Jau ierasts, ka seno mūziku, gluži kā saules siltumu, vislielākajās devās uzņemam vasarā. Rīgas Doma velves pieskandinās senā polifonija augstas raudzes izpildījumā – britu lielmeistars Pīters Filipss pa 15., 16. gs. daudzbalsības līnijām vadīs izcilo Radio kori. Šādu satikšanos nevajadzētu laist garām ne tikai senās mūzikas entuziastiem, bet ikvienam, kurš vēlas atveldzēties Palestrīnas, de Prē un citu vecmeistaru vokālajā mūzikā. Pīters Filipss ir pasaules līmeņa speciālists renesanses laika dziedājumos, kurš savas zināšanas klausītājiem un dziedātājiem nodod gan kā diriģents, sadarbojoties ar koriem visā pasaulē, gan ar paša dibināto ansambli Tallis Scholars.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu