Kodoltehnoloģijas sargsuns • IR.lv

Kodoltehnoloģijas sargsuns

6
Jukija Amano: «Esmu par pasauli, kas brīva no kodolieročiem. Taču SAEA nav organizācija, kas piedalās sarunās par kodolieroču skaita samazināšanu.»
Pauls Raudseps

Kā Fukušimas avārija mainījusi AES drošības standartus, un kāda loma kodoltehnoloģijām ir Zikas vīrusa apturēšanā?

Aukstā kara gados plaši izplatītās bailes no kodolbriesmām ir gājušas mazumā. Tomēr aizvien dzīvas ir atmiņas par Černobiļas atomelektrostacijas katastrofu 1986. gadā un Fukušimas AES avāriju Japānā pirms pieciem gadiem. Arī Kremļa politika, pēdējā laikā akcentējot savu kodolarsenālu, liek nervozēt. Nesen Latvijā viesojās Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (International Atomic Energy Agency, SAEA) ģenerāldirektors Jukija Amano (Yukiya Amano), kura organizācijas uzdevums ir veicināt kodoltehnoloģiju drošu izmantošanu.

Kas ir SAEA svarīgākie uzdevumi?
Agrāk tās galveno uzdevumu izteica vārdi «atomi mieram», tagad – «atomi mieram un attīstībai». SAEA ir plaši pazīstama kā «kodoltehnoloģiju sargsuns», kas cenšas novērst atomieroču izplatību. Tomēr ir arī citas aktivitātes, saistītas ar kodoltehnoloģiju izmantošanu veselības aizsardzībā, piemēram, vēža un asinsrites slimību ierobežošanā vai Ebolas vīrusa identificēšanā un Zikas vīrusa iznīcināšanā. To var izmantot pārtikas ražošanā un lauksaimniecībā, lai attīstītu jaunu augu paveidus, kas var pārdzīvot sausumu vai sāļu ūdeni. Ar kodoltehnoloģiju palīdzību varam sekot izmaiņām okeānos un tā palīdzēt aizsargāt vidi.

Kāpēc apmeklējat Latviju?
Latvija ir ļoti svarīga valsts, jo tā kļuvusi par SAEA valdes locekli. Valdē ir 35 no 168 organizācijas dalībvalstīm. Jūsu vēstnieks [Bahtijors Hasans] ir valdes priekšsēdētāja vietnieks un uzņēmies iniciatīvu organizācijas vidējā termiņa stratēģijas izstrādē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu