Nelaimīgās beigas • IR.lv

Nelaimīgās beigas

3
Pauls Raudseps

Brexit parāda, ka demokrātijas un brīvā tirgus struktūras var arī sākt demontēt

Pēdējos 30 gadus Rietumu pasaule ir dzīvojusi kā Holivudas filmā. Uzvarējuši cīņā ar komunismu, Liberālā Demokrātija un Brīvais Tirgus bija kā supervaroņi, kuru taisnīgajai lietai dabiski vajadzēja just līdzi visiem labas gribas skatītājiem. Protams, kā jebkurā spriedzes filmā, šie varoņi ik pa brīdim cietuši no visnegaidītākajiem uzbrukumiem un visnelabvēlīgākajiem likteņa pavērsieniem. Rezultātā ir bijis jāsavelk jostas, jāpieņem nepopulāri lēmumi, tomēr zemapziņā vienmēr palikusi klusa pārliecība – gan jau beigas būs laimīgas, jo taisnība ir mūsu pusē.

Lielbritānijas balsojums par Brexit ir salauzis kinoprojektoru, licis ieslēgt gaismu zālē un atklājis, ka nepavisam ne visi skatītāji pat mūsu Rietumu kinoteātrī jūt līdzi filmas varoņiem. Nozīmīgu auditorijas daļu nodarbina citas problēmas. Zālē sēdekļi jūtas veci un izdiluši. Ne sevišķi patīk daži blakus nosēdušies skatītāji. Un vai tad nav zināma taisnība jautrajiem zēniem, kuri jau ilgstoši mētā nepieklājīgi skaļas replikas, ka šī filma ir vienkārši stulba, un vislabākais risinājums visām problēmām būtu vienkārši nojaukt kinoteātri?

Brexit balsojums ir patiesības brīdis, jo tagad kļūst skaidrs: ja liberālās demokrātijas un brīvā tirgus struktūras nespēs veiksmīgāk aizstāvēt to atbalstītāji, tad šīs struktūras var arī sākt demontēt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu