Sakņu spēks • IR.lv

Sakņu spēks

5
Nellija Ločmele

 

Vai kādreiz esat bijuši 2500 gadus veca koka iekšienē? Man nav gadījies, bet Vaira Vīķe-Freiberga ir runājusi ar šādu koku, kurā var ieiet gluži kā svētnīcā, jo tā vidu izgrebis laika zobs. Pirms latviešu svarīgākajiem un arī maģiskākajiem svētkiem Jāņiem intervējam eksprezidenti par viņas lielo mūža darbu – Saules dainu analīzi -, kas nupat noslēdzies ar pēdējās grāmatas iznākšanu. VVF runā par sakņu spēku. Toreiz, ieejot tūkstošgadīgā koka dobumā, viņa sajutusi tā vibrācijas un dziļo sakņu vēsti, kas mūždien steigas un pienākumu dzītajam cilvēkam saka: «Es tikai esmu, es nedaru. Es esmu dzīvs. Es sniedzos pretī saulei, manas saknes ir zemē.» Vieda vēsts, kas liek apstāties un saprast – kaut arī cilvēks nav koks, kuru saknes burtiski piesaista zemei un baro, arī cilvēkam piederības un iesakņotības sajūta ir ļoti svarīga. Citādi, skrienot apkārt pa pasauli, var palikt bez elpas. Arī dainu teksti ir šāds sens koks, kurā ikviens latvietis var ieiet, lai sadzirdētu senču iekodēto vēsti un turpinātu jau kā savējo.

Kamēr mēs pošamies līgot, briti taisa eirotrīci. Slavenās salas pārpludinājuši lielākie propagandas plūdi pēdējās desmitgadēs, un tieši Līgo dienā būs balsojums, vai palikt ES. Arī mēs pievēršamies šim lēmumam, kas jāpieņem britiem, bet jādzīvo ar to visai Eiropai. Pašlaik nevar droši prognozēt, vai eirotrīce ies secen. Tikmēr jau noticis fakts ir maza valdībtrīce tepat Latvijā. Melos pieķertais Guntis Belēvičs politikas veselīgumu vairojis vismaz  ar to, ka pēc mazas stīvēšanās pametis valdību un Saeimu. Jāņi nebūs jāsagaida ar dadzi dobē.

Lai priecīga līgošana!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu