Mērce gaļai, saldējums un pat ātrā rīta putra – savas receptes iesaka zemniece un dzīvesstila bloga Absolūts ēd autore Ilze Lipska
Rabarberi ir vieni no pirmajiem dārzeņiem, ar ko sākas vietējo labumu sezona. Jā, zinu, izklausās smieklīgi, bet rabarberi nudien ir lapu dārzeņi, un, šo nosaukumu atceroties, varbūt daudz pieņemamāks šķitīs piedāvājums vārīt ne tikai ķīseli vai cept kūku, bet pagatavot mērci. Mērce, ko izmantot kā piedevu gan zivij, gan gaļai vai arī vienkārši cepeškrāsnī ceptiem dārzeņiem, ir mūsu iecienītākā rabarberu pagatavošanas recepte.
Mērce gaļai, zīvīm, dārzeņiem
Divus lielus rabarberu kātus un vienu ābolu sagriež gabaliņos, pievieno viena apelsīna sulu un sarīvētu miziņu, 1 ēdamkaroti kļavu sīrupa vai medus, 2 krustnagliņas. Visu uzvāra, līdz rabarberi mīksti, tad pēc garšas pievieno nedaudz ābolu etiķa. Saspaida ar stampu, izņem krustnagliņas, un mērce gatava. Var arī sablenderēt, bet viendabīga konsistence te nav svarīgākā. Pasniedz siltu ar ceptu lasi vai ar ceptiem dārzeņiem. Ar garšām var eksperimentēt, jo rabarberiem piestāvēs arī ingvers un ķiploks. Ar šo daudzumu pietiks 2-4 porcijām.
Svaigā limonāde
Vasaras pikniku labākais slāpju remdētājs. Rabarberus nomizo, sagriež gabaliņos, pieber nedaudz cukura (katrs pēc garšas; man patīk, ka ir skābenāka, citam gribētos saldāku), nedaudz ūdens un sablenderē ar rokas blenderi. Tad caur sietiņu izkāš visu šķidrumu, pēc tam pēc garšas to atšķaida ar aukstu ūdeni. Mēs salejam pudelēs, un ledusskapī iekšā, lai karstajās dienās vienmēr būtu auksts padzēriens.
Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:
Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.