Ekstrēmi sajucis • IR.lv

Ekstrēmi sajucis

6
Agrita Briede.
Ieva Puķe

Tropisks karstums maijā vairs neizbrīna pat klimata pētniekus. Atvaļinājumu gaidītāji, tomēr nebēdājieties – gada siltākais mēnesis Latvijā pēc statistikas joprojām ir jūlijs! 

Agritu Briedi satieku Ieriķos, uz kurieni viņa no Rīgas ar ģimeni pārcēlusies pirms astoņiem gadiem. Ciemakukulim esmu atvedusi Raunas zemnieku zemenes, kas izaudzētas zem plēves, taču jau redzētas arī bildes ar brīvdabas odziņām. Procesi, kā stāsta lauksaimnieki, neierasti siltā laika dēļ šopavasar par pāris nedēļām apsteidz ierasto ritmu.

Tāpat kā cilvēki tirgū, ar namamāti bažīgi apmaināmies laika ziņām: Vidzemē ilgstošs sausums, un jau maija beigās karsts kā vasaras vidū, bet Dienvideiropā – lietavas un gadsimta plūdi. Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes profesorei par šo neparasto situāciju ir profesionāls viedoklis. Viņa Latvijas Universitātes tikko izdotajā grāmatā Klimats un ilgtspējīga attīstība ir sadaļas par Latvijas klimatu autore.  

Agritas Briedes komanda universitātē pēta ilglaicīgās novērojumu rindas, ziņas, kas pienākušas no Latvijas meteoroloģisko novērojumu stacijām. Vecākie regulārie novērojumi datēti ar 1795. gadu, kad Rīgas Doma skolas skolotājs Johans Zands sāka mērīt gaisa temperatūru trīs reizes dienā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu