«Sievas lai draudzē klusē» • IR.lv

«Sievas lai draudzē klusē»

8
Māra Miķelsone

Šie apustuļa Pāvila vārdi šonedēļ, iespējams, «iemiesosies» Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas satversmē, turpmāk liedzot mācītāja amatu ieņemt sievietēm

Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca (LELB) ir vienīgā man zināmā luterāņu baznīca, kura, reiz sākusi ordinēt sievietes, ir atteikusies no šīs prakses, Ir norāda reliģiju pētnieks Valdis Tēraudkalns. Pasaulē mūsdienās valda pretēja tendence – baznīcās, kuras vēl neordinē sievietes, to sāk apspriest. Pat Polijas luterāņu baznīca, kas patlaban ir viena no trim Eiropas baznīcām (ieskaitot Lietuvu un Latviju), kas neordinē sievietes, šajā pavasarī par to sākusi diskusiju.

Luterāņu baznīca, kuru jau vairāk nekā 20 gadus vada arhibīskaps Jānis Vanags, šīs nedēļas beigās savā sinodē grasās labot LELB satversmi, lai tajā noteiktu: «Ordināciju garīdznieka amatā var lūgt vīrietis, kurš ir saņēmis Dieva un Baznīcas aicinājumu un atbilstoši LELB kārtībai sagatavots amatam.» Līdz šim satversme nenorādīja garīdznieka dzimumu. Šī labojuma pretinieki nešaubās par tā pieņemšanu, jo vairākums sinodāļu atbalsta arhibīskapa nostāju.

Jautājumu «par sieviešu ordinācijas turpmāko lietderību» apsprieda arī 1989. gadā 14. LELB sinodē un atbalstīja. «Turklāt šis balsojums bija ļoti pārliecinošs – par bija apmēram divas trešdaļas,» norāda reliģiju pētniece Agita Misāne. Taču sieviešu ordinācija Latvijā, lai arī ir spēkā, netiek praktizēta, kopš amatā stājās arhibīskaps Vanags – pēc 1993. gada ārkārtas sinodes sieviešu ordinācija LELB tika pārtraukta. Pēdējo divu gadu desmitu laikā vienīgā sieviete, kas Rīgā ordinēta par mācītāju, ir Ieva Puriņa – tas notika 2014. gadā, turklāt viņa kalpo Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā ārpus Latvijas (LELBāL), kas sieviešu ordinācijas jautājumā ir pretējos uzskatos nekā LELB. Patlaban LELB kalpo trīs mācītājas un 16 evaņģēlistes, liecina LELB dati. Savukārt vīriešu garīdznieku ir gandrīz 190. Vēl 35 mācītājas kalpo LELBāL ietvaros.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu