Legāls apvērsums • IR.lv

Legāls apvērsums

2
Valdis Zatlers.
Aivars Ozoliņš

Pirms pieciem gadiem 28. maijā Valsts prezidents Valdis Zatlers parakstīja vēsturisko rīkojumu nr. 2. Vai arī šodien viņš uzskata, ka vajadzēja atlaist Saeimu?

Viennozīmīgi! Zatlers nešaubās. Un ar katru gadu tas kļūstot acīmredzamāk. Kaut gan ZZS vispirms atgriezās valdībā, bet tagad pat ieguvusi premjerministra amatu, «tomēr revanša eiforija, ka viss atgriezīsies pie tā, kā bija pirms Saeimas atlaišanas, nepiepildās».

Sarunājamies piektdienas pusdienlaikā restorānā Lidojošā varde. «Neko saldu,» Zatlers bilst un pasūta glāzi alus ar grauzdiņiem. Viņš nupat atgriezies no Berlīnes, kur bija uzaicināts teikt uzrunu restorāna Lido atvēršanas pasākumā, kurā piedalījies arī Rīgas pašvaldības vadītājs Nils Ušakovs. Bet aprīlī bija Maskavā, kur Ārzemju literatūras bibliotēkā un Starptautisko attiecību institūtā prezentēja savus memuārus Kas es esmu krievu valodā. Pirms braukšanas esot gan bažījies, ka viņu «izmantos pēc pilnas programmas», tomēr gribējis pats «pataustīt, kas tur notiek».

Turpmākajos desmit divdesmit gados esot jārēķinās ar «ļoti skarbu realitāti», ka Krievijā ir noticis pavērsiens uz pašizolāciju un tur  «visa ārpolitika ir pakļauta iekšējam tirgum». Taču Baltijas valstis nebūšot Kremļa nākamais militārā uzbrukuma mērķis. «Ir svarīgi nevis tikai spēt karā aizstāvēt sevi, bet gan nepieļaut, lai karš sākas. Un vienīgā iespēja ir NATO

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu