Viesmīlības likums • IR.lv

Viesmīlības likums

4
Šako Margians slēpojot uzlēcis «augstāk» par Svanetijas un Gruzijas augstāko virsotni, tālumā redzamo Škharu (5193 m).
Ieva Puķe

Rihards Bērugs, bijušais Ziemeļvalstu informācijas biroja vadītājs Latvijā, pēc piecām Gruzijā pavadītām tūrisma sezonām uzrakstījis grāmatu, kuras pamatā ir vēsturiska ekspedīcija – gandrīz 1000 kilometru Svanetijas kalnos

Es lasīju Nansena grāmatu, tieši šo grāmatu – Rihards savā Rīgas dzīvoklī, pa kura logiem redzami visu Maskavas forštates baznīcu torņi, no plaukta izceļ sējumiņu ar norvēģu polārpētnieka portretu uz vāka. Piemin, ka viņa slavenais tautietis ne tikai šķērsojis Grenlandi, Norvēģijas un Krievijas ziemeļu reģionus, bet arī atstājis dziļas pēdas starptautiskajā diplomātijā. Izdevis «Nansena pases» Pirmā pasaules kara bēgļiem, divdesmitajos gados organizējis pārtikas piegādes bada skartajai Ukrainai.

«Tad es jautāju Šako,» Rihards paskatās uz gruzīnu puisi, kas piedalās mūsu sarunā. «Vai kāds ir apgājis Svanetijai apkārt ar slēpēm?» Cik mēs zinām – neviens, atbildējis Šako, «jo cilvēki nav tik traki».

Bērugs nav traks un nav vienkārši dēkainis, arī viņš ilgus gadus darbojies diplomātijā. Uz Rīgu 1991. gadā atbrauca, lai vadītu Ziemeļvalstu biroju un dibinātu Norvēģijas-Latvijas kultūras biedrību, kas daudziem šejieniešiem kļuva par vārtiem uz skandināvu valodām, studiju un prakses iespējām ziemeļvalstīs. 2010. gadā viņš atrada jaunu izaicinājumu nomaļā Gruzijas augstkalnu reģionā Svanetijā, Bečo ielejas Tvebiši ciemā. 1605 metrus virs jūras līmeņa kopā ar vietējo Argvlianu ģimeni atvēra viesnīcu Grand Hotel Ushba. Ambiciozajā nosaukumā pieminēts viens no Kaukāza skaistākajiem kalniem, kura pakājē tā atrodas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu