Marokas smarža • IR.lv

Marokas smarža

8

Romāns Kalifa nams – īsti vasarīgs romāns par jaunas dzīves sākšanu 

Sēdēju autobusa pieturā, kad sirms kungs apjautājās, ko es lasu. Skaidroju, ka tas ir stāsts par Londonā dzimušu afgāni, kurš nolemj ar sievu un diviem maziem bērniem pārcelties uz Maroku. Sarunas biedra seja saskāba, un viņš vīlies novilka, ka «nujā, tagad jau visi par to raksta».

Nudien – patiesos notikumos balstītas grāmatas, kuru varoņi apmetas dzīvot kādā svešā valstī, lai rāmi baudītu nesteidzīgu dzīvi, ir pārpludinājušas grāmatnīcu plauktus, un angliski runājošajā vidē pat radies žanra apzīmējums: «gads tur un tur». Šīs grāmatas vēsta par pienākumu nogurdinātiem cilvēkiem, kas pamet savu ikdienu. Tikpat nemainīgi šie stāsti ir ieturēti siltos, humorīgos toņos, dažādas likstas iekrāsojot tikai kā nelielas aizķeršanās, kas pārvaramas ar optimismu, kas šiem cilvēkiem piemīt šķietami neizsmeļamos apjomos.

Arī Kalifa nams atbilst minētajam žanram, un grāmatas lasīšana neraisīs depresīvas domas, jo autora spēja uz saviem pārdzīvojumiem atskatīties ar humoru romānu padara viegli lasāmu un īsti piemērotu baudīšanai siltā vasaras pēcpusdienā. Tomēr ir kāds aspekts, kas romānu atšķir no ierastajām «gads tur un tur» grāmatām – tā ir autora apbrīnojamā pietāte pret svešādo kultūru un vēlme tajā iedzīvoties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu