Uz ziemeļiem! • IR.lv

Uz ziemeļiem!

4
Āzijas tīģerods

Eiropā pamazām ieviešas odi, kas agrāk bija sastopami tikai tropiskajās zonās un mēdz pārnēsāt bīstamas slimības

Kad 2007. gadā kāds vīrietis no Indijas devās apciemot radus Itālijas ziemeļos, viņš pat iedomāties nevarēja, ka kļūs par iemeslu cita cilvēka nāvei. Izrādījās, ka viesis bija Čikunguņjas drudža pārnēsātājs. Itālijā viņu sadzēla Āzijas tīģerods, kas tagad iedzīvojies arī Eiropā. Pēc tam ods vīrusu izplatīja tālāk. Īsā laikā Itālijā ar drudzi saslima 200 cilvēku, no kuriem viens nomira. Ārsti, meklējot slimības uzliesmojuma cēloņus, izskaitļoja – vīrusa avots tiešām bija viens ieceļotājs no Indijas.

Tropiskā insekta eksemplārus atraduši arī zinātnieki Vācijā, radot nopietnas bažas, ka odi, kuru tipiskā vide ir Āzija, ielauzušies Eiropā un virzās arvien vairāk uz ziemeļiem, vienlaikus radot arī dažādu bīstamu slimību izplatības draudus.

Riepās un bambusā

Pretēji vispārpieņemtām aizdomām, ka tropisko odu pārvietošanos veicina globālā sasilšana, pie vainas ir globalizācija. Lai izplatītos ievērojami tālāk no savas līdzšinējās vides, šiem odiem ir nepieciešama cilvēku palīdzība. Pašiem insektiem ir ļoti īsa dzīve – tikai dažas nedēļas. Šajā laikā nekur tālu aizlidot viņi nespēj. Patiesībā odi parasti nomirst dažu kilometru attālumā no vietas, kur izšķīlušies. Turpretī odu oliņas var šķērsot kontinentus un okeānus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu