Oda omītes dārzam • IR.lv

Oda omītes dārzam

5
Miķelīši (Aster)
Gunita Nagle

Pavasarī nav nekā stilīgāka par puķu sēšanu, piķēšanu un grūstīšanos pa tirgiem, lai tiktu pie flokšiem, kāršrozēm un citām vēl nesen par vecmodīgām uzskatītām puķēm

Tūja, tūja, tūja, pa kādai rozei, žogs un zāliens. Šie tik līdzīgie piemājas dārzi ir tik garlaicīgi, ka pēdējos gados arvien vairāk zemes pleķīšu īpašnieku grib dārzus redzēt tādus, kādi tie bija mūsu vecvecākiem. Atceraties? Ābeles, starp kurām sastādīti jāņogu un upeņu krūmi, zemeņu dobes ar dillēm un ķiplokiem, bet abpus tām – samtenes. Pie mājas, kur ir liels galds vasaras pusdienām un bezgalīgi ilgām vakariņām, neviena dīka zemes pleķīša. Reibināja flokši un peonijas, pelargonijas un peonijas, bet vēlu rudenī – miķelīši. Pat gar koka sētu vecmāmiņa bija sastādījusi kāršu rozes. Ja kaimiņiene iedomājās palepoties ar rozi, tad viņas dižmanībai pretī tika likti vareni hortenziju krūmi vai divmetrīgas rudbekijas. 

Ja esat gatavi atvadīties no perfektas un rātnas kārtības savā dārzā, ainavu arhitekte Ilze Rukšāne mudina sekot omīšu piemēram, veidojot raibu un smaržu pilnu dārzu. Viena no dārza dobēm noteikti atvēlama ārstnieciskajiem augiem: raudenei, timiānam jeb mārsilam, kas ar savu smaržu pievilina bites, dažādām piparmētrām un pelašķiem. Šādā dobē labi iederēsies arī ehinācijas un kliņģerītes, kuru ziedlapiņas tēju padara maķenīt krāsaināku un gardāku. Atrodiet dārzā vietu deviņiem augiem, kuri krāšņoja dārzus pirms simt gadiem, mūsu bērnībā un kuri atkal ir modē.

Peonija jeb pujene (latīniski – Paeonia

Daudzgadīga. No 50 līdz 130 centimetriem augsta.
Simtiem šķirņu ar visdažādāko krāsu ziediem.
Kur stādīt? «Brīnišķīga puķe, kura labi iederas jebkurā vietā,» saka Ilze Rukšāne. «Aizbrauciet jūnijā uz Rundāles pils dārzu un pārliecinieties, ka tā piestāv pilij. Taču tikpat skaisti tā izskatās pie guļbūves vai dzimtas māju dārzā, kur tā ir vecmāmiņas mīlestības iemiesojums. Krāsainības dēļ peonija piestāv arī modernām ēkām.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu