Pieturas punkti • IR.lv

Pieturas punkti

4
Degošais galvenais varonis Elijs Ripss ar scenārija līdzautoru Paulu Bankovski.

Kas jāredz 4. maija latviešu filmu maratonā

Latvijas filmu kalendārā var oficiāli ierakstīt dienas, kad skatītāji pēc kino stāv rindā. Viens no datumiem ir ikgadējais 4. maija filmu maratons, kad uz Splendid Palace ekrāniem visu dienu «griežas» latviešu filmaas, kas turklāt skatāmas bez maksas. Taču bezmaksas kino apmeklējums nav vienīgais iemesls, lai valsts svētkus svinētu ne tikai pie baltiem galdautiem, bet arī kinoteātrī. 

Šogad filmu maratonā 11 (!) jauni kinodarbi – arī režisora Jāņa Putniņa dokumentālās filmas Degošais pirmizrāde. Par tās «galveno varoni» Eliju Ripsu (Eliyahu Rips) ir atrodamas skaļas informācijas druskas: ģeniāls matemātiķis, 60. gados, protestējot pret Čehoslovākijas okupāciju, aizdedzinājās pie Brīvības pieminekļa, disidents… Taču, kā saka režisors Putniņš, filma informācijas ziņā ir skopa. Tajā ir gudri ieausti Ripsa dzīvi un akadēmiskās karjeras gājumu veidojošie notikumi jeb pieturas punkti, lai skatītājs, kam zināšanas par Rīgā dzimušā matemātiķa dzīvi ir kā balta lapa, filmā nepazustu. 

Degošais nav dzīvesgājuma atstāsts, bet gan saruna par vienu no Ripsa lielajiem jautājumiem: kā mijiedarbojas garīgais un materiālais?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu