Kad gribu, tad vingroju • IR.lv

Kad gribu, tad vingroju

5
7. klases skolēns Matis ģeogrāfijas stundā pieceļas kājās un aiziet pievilkties pie stieņa. Nav šaubu, ka citviet skolotāji par šādu patvaļīgu staigāšanu būtu sašutuši, taču ne Seinejoki — skolotājas sejā ir apmierinājums. Piecelties no sola un izkustēties drīkst arī jebkurā citā stundā.

Delegācijas no visas pasaules brauc mācīties uz Somijas pilsētu, kur dažu gadu laikā izdevies gandrīz uz pusi samazināt resno bērnu skaitu

Ir vēss aprīļa rīts, un pagalmā pie Seinejoki skolas vēl kūst aizgājušās ziemas kupenas. Vienā no stundām skolotāja Laura Jokiranta iebāž mutē pirkstus un skaļi nosvilpjas – tas ir starta signāls, ka skolēniem jāsāk skriet. Nav šaubu, ka daudzi bioloģijas skolotāji citās valstīs šādas fiziskās aktivitātes mācību laikā uztvertu ar skepsi. Taču Jokiranta tām paredz laiku savās stundās katru dienu. To pašu dara arī citi Seinejoki skolotāji. Tā ir daļa no preventīvas programmas, kurai tagad uzmanību sākuši pievērst eksperti no visas pasaules – Somijas dienvidrietumu pilsētā ar 60 tūkstošiem iedzīvotāju divu gadu laikā izdevies ievērojami samazināt to bērnu skaitu, kuriem ir liekais svars vai pat nopietna aptaukošanās.

Pirms septiņiem gadiem šajā kategorijā bija 17% pilsētas bērnu piecu gadu vecumā. Pērn šis īpatsvars bija nokrities līdz 10%. Vecāku bērnu un pusaudžu vidū kritums nav tik pārliecinošs, taču tas tik un tā ir ļoti pārsteidzošs sasniegums salīdzinoši īsā laikā, norāda Ulla Franti-Malinena, kas koordinē programmu.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) lēš, ka visā pasaulē no liekā svara cieš 41 miljons bērnu līdz piecu gadu vecumam, tas ir, 6%. Piemēram, 1990. gadā viņu skaits bija 32 miljoni. OECD apkopota statistika par 15 gadus veciem pusaudžiem Latvijā liecina, ka 2002. gadā no liekā svara vai aptaukošanās cieta 6%, pēc četriem gadiem viņu skaits pieauga līdz 7%, bet 2010. gadā jau sasniedza 10%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu