Galvaspilsētas dārznieki • IR.lv

Galvaspilsētas dārznieki

6
No kreisās: Ēriks Brolis, viņa sieva Linda Bilsēna un Ērika jaunākais brālis Andrejs Brolis.
Māris Diņģelis

Čempioni! – tā ASV pirmā lēdija Mišela Obama paslavēja Ēriku, Andreju un Lindu, kuri Vašingtonā izveidojuši prāvu ģimenes mazdārziņu un līdzīgi saimniekot māca arī citiem

Viņi sāka rakt. Strādāja abi brāļi, palīdzēja draugi. «Tas bija pamatīgs darbs pāris nedēļu garumā,» atceras Ēriks. Pirms gadiem divsimt te bija lauksaimniecības zemes platības, kas piederēja divām turīgām ģimenēm. Pirms gadiem simt šo vietu jau sāka izraibināt vienģimenes mājas, potenciālajiem īpašumu pircējiem piedāvājot «mazpilsētas atmosfēru». Tagad Bruklenda ir vienkārši viens no ASV galvaspilsētas rajoniem nostāk no centra – ja kartē velk taisnu līniju, līdz Baltajam namam sanāk kādi pieci kilometri.

Ērika Broļa un viņa sievas Lindas Bilsēnas baltā divstāvu māja, kas celta 1901. gadā, stāv uz 700 kvadrātmetru zemes gabala. Daļu aizņem nams, ielas pusē ir mauriņš, bet uz auto stāvvietu sētā ieved grantēts celiņš. Nepilna puse no īpašuma platības tagad pārtapusi par mazdārziņu, jo tas ir «vienīgais veids, kā varam dzīvot pilsētā», saka Ēriks. Tieši tāpēc viņi pēc pārvākšanās uz Vašingtonu 2012. gada rudenī sāka rakt, ievērojami paplašinot brāļa Andreja aizsāktās kāpostu un garšaugu dobes.

Ar kompostu un zirgu mēsliem uzlaboja augsni. Sētas dienvidu pusē nozāģēja koku, kas aizsedza sauli. Pēc vētrām Ēriks ausījās, vai kaut kur tuvumā nestrādā aizlūzušo zaru zāģētāji un smalcinātāji, un steidzās sarunāt, lai skaidas vienkārši atdod viņam – tās der dobju mulčēšanai, lai cīnītos ar nezālēm. Analizējot augsnes kvalitāti, atrada svinu – šī liga ir daudzām simtgadīgām mājām, no kurām nolobījusies vecā krāsa. Par laimi, svina līmenis nepārsniedza drošības normas, turklāt jaunākie pētījumi esot kliedējuši agrāko satraukumu par to, cik daudz smago metālu spēj uzsūkt dārzeņu saknes, skaidro Linda. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu