Suņi mirst, karavāna iet tālāk • IR.lv

Suņi mirst, karavāna iet tālāk

3
Garspalvainais taksis Kurmis, 9 gadi.
Zane Mače

Desmitiem suņu Latvijā lemti mokošai nāvei, jo nervu bojājuma dēļ izkropļojas barības vads. Jau gadu veterinārārstiem un pētniekiem ir aizdomas, ka retās slimības pēkšņais uzliesmojums saistīts ar vietējā ražojuma sauso barību. Cēlonis laboratorijās joprojām nav atrasts, taču ministrija tālākus pētījumus vairs nevēlas atbalstīt. Tikmēr pārtikas ražotājs sponsorē valdošās partijas

Kurmis dienišķo maltīti ietur gandrīz stāvus, ievietots speciālā krēsliņā, kas atgādina mazu bērnu ēdamgaldiņu. Kurmim ir deviņi gadi, viņš ir garspalvainais taksis. Katra neērtā ēdienreize aizņem aptuveni pusstundu. Tādas Kurmim ir piecas vai sešas ik dienu, jo krējuma konsistences barību, kurai pievienotas dažādas zāles, suns ēd mazām porcijām. Pēc ēšanas viņš vertikāli pavada vēl 30 minūtes, lai ēdiens droši nonāk kuņģī – citādi Kurmis to atvems un pārtikas daļiņas var iekļūt plaušās, izraisot nāvējošu iekaisumu.

Pirmajās nedēļās Kurmis skaļi protestēja pret jauno kārtību, rēja un reizēm pat iemanījās izmukt no speciālās ietaises, bet tagad ir pieradis un tikai reizēm uzrūc. Samierinājies, saka viņa saimnieki Laila un Māris Lejas. Arī viņi ir samierinājušies ar Kurmja diagnozi – barības vada paplašināšanās jeb dilatācija.

Šī slimība nav ārstējama. Kopš pērnā gada marta, kad veterinārārsti Latvijā sāka celt trauksmi par tās neparasti lielo izplatību, diagnoze noteikta jau 200 suņiem. Šis skaits ir lielāks, nekā ASV Pensilvānijas štata references universitātes klīnikā, kur slimība pētīta agrāk, savākts 10 gadu laikā. Agrāk arī Latvijā dilatācija nebija sevišķi izplatīta, to pazina divās formās – kā iedzimtu slimību, kas izpaužas uzreiz pēc kucēnu nošķiršanas no mātes, vai arī dzīves laikā kā citu slimību, piemēram, hormonālu traucējumu, komplikāciju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu