Ne jau dažpadsmit dēles… • IR.lv

Ne jau dažpadsmit dēles…

8
Dens Dimiņš

Kāpēc islandieši tik asi reaģēuz Panamas ārzonu kontu skandālu?

Islandē aizritējusi traka nedēļa. Valsts atbrīvojusies no spēcīga līdera, lasi, sociopāta. Pēc «Panamas dokumentu» skandāla Islandes premjers Sigmundurs Davids Gunnlaugsons atkāpās no amata. Atminēsimies, kā viņš martā sašutis un sēkdams izskrēja no intervijas ar Zviedrijas sabiedrisko televīziju SVT, kad tās žurnālists pavaicāja, ko viņš zina par ārzonu kompāniju Wintris, kurā abi ar sievu bija akcionāri. Pagājušajā otrdienā pie Altinga ēkas bija sapulcējies nepieredzēti liels ļaužu pūlis – ap 22 tūkstošiem protestētāju. 

Paternālajai figūrai vairs nebija variantu. Viņš gan paliek Progresīvās partijas vadoņa krēslā un savā vietā ir iecēlis partijas viceprezidentu, lauksaimniecības ministru Sigurdu Ingi Johansonu. Šķiet, no demonstrantu skatpunkta abi ir nesimpātiski – islandieši turpina apmētāt Altinga ēku ar olām un jogurta kārbiņām, prasot pēc gada gaidāmās vēlēšanas sarīkot nekavējoties. 

2013. gada aprīlī Progresīvā partija ar populistiskiem līdera solījumiem dalīt naudu un samazināt hipotekāros kredītus aizgāja «uz urrā» un ieguva parlamentā 24% balsu uzreiz pēc vispopulārākās labējās Neatkarības partijas – var teikt, izbrauca uz 2008. gada krīzes fona. Sociāldemokrāti un Kreiso/zaļo spēki cieta pamatīgu sakāvi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu