Producents impresionists • IR.lv

Producents impresionists

2
Gatis Zaķis.
Gunita Nagle

Pirms dažiem gadiem The Mundane mūziķis Gatis Zaķis, atzinies ambīciju trūkumā, nogāja no skatuves, lai kļūtu par producentu citām grupām. Tagad mūziķi saka: nav otra tāda producenta, kurš tik labi izprastu mūziku

Fotogrāfs palūdz Gatim paspēlēties ar saules apgaismotajiem laukumiem uz grupas Instrumenti studijas baltās sienas. Aplicis ap kaklu vadus kā šalli, Gatis noslīd uz grīdas pie gaismas izcelta plankuma. Tā, lai tajā ielien viņa pleci, vadi un kakls, bet seja ar gaišo matu ērkuli paliktu ēnā. 18 gadu vecumā viņš kopā ar domubiedriem izveidoja grupu The Mundane, vairāk nekā desmit gadus tajā dziedāja, likdams faniem ritmiski šūpoties savas mūzikas ritmos. Bet nu vairākus gadus, kopš The Mundane izsīka, Gatis ir labprātīgi aizgājis ēnā. Nodevās mūzikai sākumā kā skaņu inženieris, vēlāk – producents. Pēc Gata vārdiem, tur, ēnā, strādādams ar Instrumentu un citu grupu skaņdarbiem, viņš atradis savu īsto profesionālās varēšanas vietu. 

Tikai neviens viņam tajā ēnā nav ļāvis palikt. Instrumentos viņš pamazām kļuvis par trešo mūziķi līdzās Jānim Šipkēvicam un Reinim Sējānam. Abu daudzsološās latviešu grupas Carnival Youth mūzikas albumu – No Clouds Allowed un Propeller, kas nāks klajā 1. aprīlī, – producents ir Gatis Zaķis. «Viņš mums ir palīdzējis uzvirzīties uz tās muzikālās taciņas, uz kuras paši vēlējāmies nokļūt,» saka Carnival Youth puiši. 

Pašlaik Gatis darbojas vēl vienā muzikālajā apvienībā Dora, kur kopā ar Jāni Šipkēvicu ir skaņdarbu līdzautors. Skan taustiņi, sisina siseņi, aizelsies elš suns, vējš čabina lapas, noklaudz soļi, ieskanas ģitāras stīga. Tā ir viņu mūzika, kuru klausoties, nostiprinās pārliecība – Gatis ir neparasta un talantīga personība Latvijas mūzikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu