Apaļš kā pusaudzis • IR.lv

Apaļš kā pusaudzis

5
Zane Mače

Bumbas spārdīšanu pagalmā pusaudži aizstājuši ar urbšanos dažādu izmēru ekrānos. Aptaujājot tīņus 42 valstīs Eiropā un Ziemeļamerikā, arī Latvijā, Pasaules Veselības organizācija secina –  liekais svars kļūst par biedējošu problēmu

Otrā tipa cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens, traucēta vielmaiņa, kardiovaskulārās slimības, agrīna ateroskleroze, kas draud ar infarktu, – tās ir slimības, kuru iedīglis jāmeklē svara problēmās pusaudžu gados. 

«Veselības problēmas pieaugušajiem neveidojas vienas dienas laikā, tās rodas jau bērnībā, kad ieliekam pamatus veselīgai un laimīgai dzīvei,» trauksmi ceļ profesore, Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska. Priecē sarūkošais alkohola un cigarešu patēriņš pusaudžu vidū, taču biedē tīņu apvelšanās. «Tas redzams gan ārstiem, gan sabiedrībai. Atceramies savus skolas gadus, kad klasē bija viens apaļš skolēns, tagad tādu bērnu ir vairāk,» problēmu vizualizē Gardovska. Viņas teiktais sakrīt ar aptaujas datiem – veselības stiprināšanai vajadzīgo stundu fiziskām aktivitātēm velta niecīga daļa bērnu, labprātāk izvēlas dirnēt pie televizora vai datora ar neveselīgu našķu turzu līdzās. 

Jaunajā aptaujā pusaudži atzīst – viņus uztrauc liekais svars, tā dēļ pieaug sūdzības par muguras sāpēm. Taču tās bērni uzveic ar pretsāpju tabletēm, bet svaru mēģina koriģēt ar diētām. Tievēt mēģinājuši arī tikko desmit gadu slieksni pārkāpušie, pārsvarā izvēloties neveselīgas metodes: ilgstošu mazkaloriju diētu, ēdienreižu izlaišanu, caureju vai vemšanu izraisošu zāļu lietošanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu