Cerība pēc giljotīnas • IR.lv

Cerība pēc giljotīnas

3
Gundega Repše.
Aivars Ozoliņš

Uzrakstījusi romānu par 1940. gadu Latvijā, Gundega Repše uzskata, ka tā laika līdzības ar mūsdienām ir biedējošas. Viņa vēlētos izlīgumu sabiedrībā, lai vēsture neatkārtotos

Gundegas Repšes romāns Bogene ir sestā izdotā grāmata viņas pašas iecerētajā latviešu rakstnieku 13 vēstures romānu sērijā Mēs. Latvija, XX gadsimts. Sērijā jau ir iznācis Osvalda Zebra romāns Gaiļu kalna ēnā par 19. un 20. gadsimtu mijas notikumiem, Paula Bankovska romāns 18 par Latvijas Republikas tapšanu, Māra Bērziņa romāns Svina garša par pirmās brīvvalsts pēdējiem gadiem, Gunta Bereļa romāns Vārdiem nebija vietas par Pirmo pasaules karu, Noras Ikstenas romāns Mātes piens par 70. un 80. gadiem Latvijas PSR.

Trīs gadus arhīvos pētījusi norises Latvijā, rakstniece secinājusi, ka okupācija radījusi dramatisku pārrāvumu tautas vēsturē. Viņai mainījies arī priekšstats par cilvēka dabu, arī par sevi. Latviešu gatavība tolaik sadarboties ar okupācijas varu jeb «cik viegli mēs esam paņemami» viņu šokējusi. Repše cer, ka pārdzīvotā trauma daudzus atturētu rīkoties līdzīgi, ja vēsture mēģinātu atkārtoties, taču sabiedrībai būtu jāpārvar daudzās plaisas un sienas.

Tu esi teikusi, ka 1940. gads latviešu tautai bija mugurkaula pārcirtums, un, rakstīdama grāmatu, meklēsi atbildi, vai tagad notiek rehabilitācija, vai arī dzīvojam ar to pašu traumu. Vai atradi?
Nojausmu. Striktu atbildi ne. Tikai varētu labot savu pieņēmumu. Liekas, ka nevis mugurkauls bija pārcirsts, bet gan lēni giljotinēta galva, un turpmāk notika tikai ķermeņa refleksi. Ja cilvēkam sakropļots mugurkauls un viņš paralizēts, viņam tomēr ir skaidra domāšana un visas maņas. Tas gads bija izšķirošs tieši giljotinēšanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu