Klusā revolucionāre • IR.lv

Klusā revolucionāre

5
Līga Griķe.
Gunita Nagle

Koklētāja Līga Griķe, uzvarējusi starptautiskajā konkursā Grand Prize Virtuoso, gatava pierādīt, ka kokle ir čellam un vijolei līdzvērtīgs mūzikas instruments, ar to var nospēlēt jebkuru akadēmiskās mūzikas skaņdarbu

Tiklīdz Līga apsēžas pie kokles, viņas pirksti sāk acīm neizsekojamu deju, radot mierīgas, plūstošas un saulainas skaņas. Līgas vieglais smaids atgādina to rāmo un mierpilno gudrību, kas ir mākslinieces Rozes Stiebras zīmētajiem pasaku tēliem. Vienalga, vai Līgas pirkstiem mēģina izsekot divi, desmit vai simtiem acu pāru, viņa nesatraucas un spēlē tā, it kā telpā būtu viena pati. 18 gadus vecā meitene nupat daudzus pārsteidza ar uzvaru starptautiskajā konkursā Grand Prize Virtuoso, kura mērķis ir atrast jaunos talantus un atbalstīt viņu turpmāko izaugsmi un karjeru. Latviešu jaunā koklētāja tika novērtēta ar augstāko punktu skaitu stīgu instrumentu kategorijā, kur parasti virtuozitātē sacenšas vijolnieki, čellisti un arfisti. Kad Līga pieteica konkursā ar kokli atskaņoto Deboras Hensones-Kontantas Baroka flamenko un Volfganga Amadeja Mocarta operu āriju variācijas, viņas skolotāja Anda Eglīte šaubījās, vai žūrija šo video pieņems – kokle nav labi pazīstams stīgu instruments. Turklāt Līgas izvēlētie skaņdarbi ir tehniski sarežģīti, prasa labu muzikalitāti un temperamentu, lai sasniegtu augstu māksliniecisko līmeni. Taču Līgu ne tikai pieņēma, viņa konkursā ieguva 1. vietu un uzaicinājumu uzstāties Londonā konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā. Šī ir pirmā reize, kad kokles spēle šajā prestižajā konkursā ir novērtēta visaugstākajā profesionālajā un mākslinieciskajā līmenī.

Panākumu zenītā

Līgai panākumi nav pēkšņi, un mūsu tikšanās reizē viņa nešķiet slavas apžilbināta. Ievīstījusies rakstainā šallē, jo saaukstējusies, garie mati mazliet izspūruši. 

«Baroka flamenko izcili parāda kokles iespējas. Izcili! Sāku to mācīties pagājušajā gadā, kad beidzu Jurjāna Mūzikas skolu, un aizvedu šo skaņdarbu uz Galantes konkursu,» Līga stāsta par konkursu Ineses Galantes talanti, kur pērn stīgu instrumentu kategorijā viņa ieguva 1. vietu. «Visi ir šokā, ka to var nospēlēt ar kokli. Koklētājiem gan tas nav nekāds pārsteigums, bet pārējiem ir. Otrs skaņdarbs, ko atskaņoju Grand Prize Virtuoso, bija klasiskās mūzikas paraugs – Mocarta variācijas. Tās spēlējot, varu parādīt, ka ar kokli var nospēlēt to pašu, ko ar citiem mūzikas instrumentiem.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu