Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

7
Gan Eiropas Savienība, gan vairāki tūkstoši cilvēku, arī trīs Nobela prēmijas laureāti, aicina atbrīvot ukraiņu lidotāju Nadeždu Savčenko. Viņu pirms vairāk nekā 20 mēnešiem nolaupīja un Krievijā apcietināja. Tiesas prāvā Krievijā valsts apsūdzības pārstāvis pieprasīja, lai ukraiņu pilotei piespriež 23 gadus cietumā. 3. martā tiesa neļāva Savčenko uzstāties ar pēdējo vārdu. Tajā pašā dienā Savčenko pieteica badastreiku. Attēlā: Savčenko atbalsta demonstrācija Ukrainas galvaspilsētā Kijevā.

Nedēļas notikumi pasaulē

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu pārsteidza ES valstu līderus, lūdzot vēl par trim miljoniem eiro palielināt palīdzību Turcijai un līdz jūnijam nodrošināt Turcijas pilsoņiem bezvīzu režīmu ar ES. Apmaiņā pret to Turcija gatava uzņemt atpakaļ visus nelegālos migrantus, kas ieradušies Grieķijas salās. Viņš arī ierosināja vienošanos – par katru ES izmitinātu Sīrijas bēgli no Turcijas nometnēm Turcija uzņemtu sīrieti no Grieķijas. Galīgo vienošanos plāno pieņemt ES sammitā 17. un 18. martā.

Zviedrija un Dānija līdz aprīlim pagarina robežkontroli, lai ierobežotu nelegālo imigrantu pieplūdumu. Zviedrija jau novembrī ieviesa robežkontroli, tagad to pagarina līdz 8. aprīlim, jo Eiropas Savienība nespēj panākt kopēju risinājumu imigrācijas krīzei.

Eiropas Savienības Tiesa likusi Grieķijas lauksaimniekiem atmaksāt 425 miljonus eiro, kurus tie saņēmuši no valsts varas iestādēm kā pretlikumīgas valsts subsīdijas. Tiesā izskatītā lieta attiecas uz 2009. gadu, kad 800 000 grieķu lauksaimnieku saņēma palīdzību pēc sliktiem laikapstākļiem reģionā, taču Eiropas Komisija jau tajā laikā pasludināja šos līdzekļus par pretlikumīgām valsts subsīdijām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu