Valsts kapitālisms • IR.lv

Valsts kapitālisms

7
Pauls Raudseps

Tikai otro reizi kopš neatkarības atgūšanas iznācis pārskats par valsts īpašumā esošiem uzņēmumiem. Kāda ir to atdeve?

Pagājuši 25 gadi, kopš Latvijā atjaunojās kapitālisms, tomēr, par spīti visām starplaikā notikušajām privatizācijām, ārvalstu investīcijām un jaunu uzņēmumu attīstībai, tautsaimniecībā valsts joprojām spēlē ļoti nozīmīgu lomu. Tieši vai netieši valstij pieder daļas gandrīz 200 uzņēmumos. To vidū ir gan tādi ekonomikas milži kā Latvenergo un Latvijas dzelzceļš, kas turklāt valstij pieder pilnībā, gan tādi sīki uzņēmumi kā Liepājas sērkociņi vai Ventspils Ekskursiju birojs, kuros valstij pastarpināti pieder tikai daži procenti.

Kopš sociālisma sabrukuma šī lielā un daudzveidīgā saimniecība atstāta lielā mērā pašplūsmā. Uzraudzība no valsts puses bijusi vāja, dažkārt lielo uzņēmumu gadījumā arī politizēta. Valsts uz šiem īpašumiem skatījusies nevis kā uz biznesu, bet gan sava veida «tumbočku», kurā pasmelties dividendes, lai uzlabotu budžeta ieņēmumus, kā ērtu soliņu, uz kura nosēdināt partiju rezervistus, vai arī kā sviru, ar kuru sasniegt kādus sociālos mērķus.

Iestāšanās process attīstīto ekonomiku klubiņā OECD (Organisation for Economic Co-Operation and Development jeb Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija) ir licis valdībai mainīt attieksmi, jo viena no OECD prasībām ir ieviest labu pārvaldību valsts kapitālsabiedrībās. Valstij ir jāspēj gan definēt, kāpēc tā ir iesaistījusies kādā uzņēmējdarbības jomā, gan pateikt, kādus biznesa mērķus tā izvirza šiem uzņēmumiem, gan sniegt pārskatu par paveikto.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu