Iemācīt neatkarību • IR.lv

Iemācīt neatkarību

5
Austeja Landsberģiene.
Ieva Puķe

Bērni, kas iet Austejas Landsberģienes izveidotajos bērnudārzos, ir neērti skolu sistēmai, jo uzdod daudz jautājumu. Pašapziņu, elastību un kritisko domāšanu viņa uzskata par galvenajām vērtībām mainīgajā pasaulē

Pastinaku krēmzupa ar skābo krējumu, saulespuķu sēklām un maizes krutoniem; cūkgaļas rullītis ar grūbu risoto un redīsu un burkānu salātiem – tādu gardēžu ēdienkarti palaižu garām, nepaspējot uz bērnu pusdienām Six Senses International Preschool Mežaparkā. Direktore Daļa Petkevičiene piedāvā kādu dzērienu, izvēlos tēju. Par to viņas priekšniecei Austejai Landsberģienei, privāto bērnudārzu un skolu tīkla izveidotājai no Lietuvas, kas pagājušajā mācību gadā ar šo pirmsskolas iestādi ienāca arī Latvijā, ir savs stāsts. «Pirmais, ko izdarījām, – atteicāmies no tējiņām ar cukuru. Vai zināt, kāpēc pirmsskolas iestādēs tiek doti cukuroti dzērieni? Kaloriju dēļ! Lai ēdiena izmaksas samazinātu, bet iekļautos atbilstošajā kaloriju skaitā, tam pievieno vairāk cukura. Taču tās ir nevērtīgas kalorijas. Labā bērnu ēdienkartē ir jāinvestē vairāk naudas. Ūdens ir veselīgākais dzēriens bērnudārzā. Bērni pie mums iemācās sagaršot sastāvdaļas, nevis tikai sagaršot cukuru. Ir sezonālas ēdienkartes, katram gadalaikam sava, lai viņi pēc iespējas vairāk ēstu vietējos produktus. Latvijā veiksmīgā kārtā pat ir ekoloģiskā ēdienkarte, to piedāvā kompānija, kas mums gatavo ēdienu. Lietuvā tādas nav.»

Pirms pieciem gadiem dzimtenē radījusi pirmo bērnudārzu, kur sāka iet 16 audzēkņi, šobrīd Austeja vada 12 pirmskolas Viļņā, Kauņā, Klaipēdā un Paņevežā, tūdaļ atvērs vienu arī Šauļos.

Tām piepulcējies angļu valodas bērnudārzs Latvijā, divas pamatskolas – Viļņā un Kauņā – un viena vidusskola Viļņā. Enerģiskā dāma ātri sarēķina galvā: šajās pirmskolās mācās gandrīz 900 audzēkņu, kopā ar pamatskolēniem un vidusskolēniem skaits varētu sasniegt 1300.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu