Mācies lasīt attēlu • IR.lv

Mācies lasīt attēlu

3
Arnis Balčus

Fotogrāfijas Latvijas medijos rada sajūtu, ka slīkstam vizuālajā analfabētismā

Tekstam ir ļoti dažādas funkcijas – ar vieniem un tiem pašiem vārdiem varam gan norādīt produkta sastāvdaļas uz iepakojuma, gan arī rakstīt dzeju un prozu. Tāpat ir ar fotogrāfiju. Un, kā jau valoda, tā attīstās un mainās, taču atšķirībā no teksta fotogrāfijā pēdējos piecos sešos gados izmaiņas ir notikušas tik fenomenālos tempos, ka neviena valodas komisija (ja tāda būtu arī attēliem) nespētu šo procesu kontrolēt. Pateicoties mediju videi, arī mūsu izpratne par fotogrāfiju ir mainījusies. Ar fotogrāfisku attēlu mēs saprotam visus attēlus – kustīgus un nekustīgus, ar vai bez kameras radītus, amatieru un profesionāļu uzņemtas fotogrāfijas. Un mēs visi apgūstam šīs fotogrāfiskās valodas kodus jeb, citiem vārdiem, spēju runāt un lasīt. Pēdējos gados esam iemācījušies ātri pārstrādāt vizuālo informāciju, bet vai mēs apzināmies attēlu nozīmi? Vērojot fotogrāfijas Latvijas medijos, rodas sajūta, ka slīkstam vizuālajā analfabētismā.

Drukātajos laikrakstos fotogrāfijām ir visai atšķirīgas kvotas un kvalitātes standarti, tomēr gandrīz vienmēr fotoattēli tiek izmantoti kā ilustrācijas tekstam un nevis kā autonomas ziņas, piemēram, fotostāstu vai fotokomentāru veidā. Fotogrāfija bez teksta, protams, ir nekontrolējama, jo ikonas un simbolus varam interpretēt dažādi. Mums ir arī laikraksti, kuros fotogrāfijām vieta slejās tiek rezervēta, šķiet, tikai aiz senas tradīcijas, bet pašiem attēliem nav nekādas pievienotās vērtības.

Cita aina paveras interneta medijos, kur katrs nofotografētais kadrs ir zelta vērtē. Latvijas portāli pārsvarā pārtiek no vienām un tām pašām ziņu aģentūru ziņām, tāpēc fotogalerijas ir veids, kā likt lasītājam uzkavēties portālā ilgāk, līdz ar to celt statistiku, kas attiecīgi vairo ieņēmumus no reklāmām, apgrozījumu un arī peļņu. Tāpēc katru dienu mums tiek piedāvātas attēlu galerijas ar 50 un vairāk fotogrāfijām, kas pilnas ar vienveidīgiem plāniem un sižetiem, bet ne vienmēr veido naratīvu par atspoguļoto notikumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu