Kara drupas un dekorācijas • IR.lv

Kara drupas un dekorācijas

4
Sergejs Loiko.
Aivars Ozoliņš

Krievijas vēsturē traģēdija atkārtojas kā traģēdija, saka žurnālists Sergejs Loiko, kurš klātienē vēroja karu Ukrainā un uzrakstījis grāmatu par Doņeckas lidostas aplenkumu

Laikraksta The Los Angeles Times korespondents Sergejs Loiko bija vienīgais ārzemju žurnālists, kas iekļuva Doņeckas lidostā, kad Ukrainas spēki 2014. gadā to aizstāvēja. Tur pavadītajās četrās dienās redzētais un pēc tam intervijās ar lidostas aizstāvjiem runātais kļuva par pamatu grāmatai Lidosta, kurā minūti pēc minūtes vēstīts par 242 dienas ilgušās kaujas pēdējām piecām dienām. 2012. gadā uzbūvētās lidostas, modernās Ukrainas simbola pārvēršana par gruvešu kaudzi autora ieskatā ne tikai parāda Krievijas bezjēdzīgā kara pret Ukrainu brutalitāti, bet arī simboliski brīdina par cilvēces gatavību iznīcināt savu civilizāciju.

Grāmatas prezentācijā Latvijas Kara muzejā 27. februārī autors teica, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir zaudējis Ukrainas karu, taču ir iesējis «sātanisku naidu» starp ukraiņu un krievu tautām. Viņš uzsver – ir svarīgi, ka šo grāmatu uzrakstījis krievu cilvēks, un tā ir īpaši svarīga tieši «krievvalodīgajiem», no kuriem daudzi dzīvo Krievijas televīzijas radītajā melu pasaulē. Taču arī citi ļoti maz zina par šo karu. Loiko, kas rakstījis par to no pirmās dienas, 2013. gada 30. novembra, var pastāstīt daudz.

Jūsu grāmatā ir epizode, kurā divi karavīri, riskēdami ar dzīvību, dodas zem ienaidnieka lodēm savākt sadeguša tankista mirstīgās atliekas. 
Jā, kāju…

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu