Kā neieslīgt normālībā • IR.lv

Kā neieslīgt normālībā

5
Sanita Jemberga.
Aivars Ozoliņš

Pēc Ukrainas kara vairs nav «marginālu parādību» Krievijas karā pret Rietumiem, uzskata Re:Baltica žurnāliste Sanita Jembergalaižot klajā filmu Ģenerālplāns

Nils Ušakovs atteicies piedalīties diskusijā pēc filmas Ģenerālplāns pirmizrādes 3. martā Nacionālajā bibliotēkā. «Teicu viņam, ka mums vajadzīga diskusija nevis ar šiem margināļiem, [kuri ir filmā], bet gan ar tiem, kuri pārstāv [krievvalodīgo] vairākumu,» saka filmas scenārija autore Sanita Jemberga. Taču Saskaņas līderis aizbildinājies, ka nediskutēšot par Krievijas ietekmes aģentiem ar Solvitu Āboltiņu. (Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja un Vienotības priekšsēdētāja būs viena no diskusijas dalībniecēm.) 

Jemberga uzskata, ka par «teflona puisi Nilu» vajadzētu taisīt atsevišķu filmu. Žurnāliste piemin uzlauztos Ušakova e-pastus, viņa tikšanās ar Krievijas spiegu Aleksandru Hapilovu 2008. gadā, viņa bijušās sievas saņemto naudu «kaut kādām konferencēm». Taču «tas prasa detalizāciju, ko mēs varam pierādīt». Filmā parādās tikai viens ar Saskaņu tieši saistīts politiķis – bijušais apvienības biedrs un Saeimas deputāts Vladimirs Buzajevs, kas demonstrē savu deputāta imunitāti drošībniekiem, kad tie mēģina aizturēt Igaunijas «antifašistu» Maksimu Revu.

Spēja ar faktiem pierādīt Krievijas ietekmi Baltijas un citās valstīs bija svarīgs kritērijs, veidojot Ģenerālplānu. Tas ir arī galvenais Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica darba princips. «Mums vajag ļoti stingrus pierādījumus, ne tikai netiešus, ka tiešām tā nauda tur ir cirkulējusi,» Jemberga uzsver.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu