Gudro migrantu apkarotāji • IR.lv

Gudro migrantu apkarotāji

4
Ernests Jenavs

Uzņēmēja atskats uz pusgada cīņu ar PMLP

Kamēr ziņu portālus pilda diskusijas par bēgļiem, haoss, kas valda Pilsonības un migrācijas lietu pārvlades (PMLP) darbībā, atstāj milzīgu ietekmi uz vietējiem uzņēmumiem, kam jāaug ātrāk, nekā Latvijas darba tirgus spēj nodrošināt. Jebkura globāli veiksmīga uzņēmuma pamatā ir saliedēta komanda ar ģeniāliem cilvēkiem. Lai tādu strauji izaudzētu, nereti jāraugās tālāk par valsts robežām.

Arī Edurio – jaunuzņēmumā, kur veidojam globālu tīmekļa platformu, kas ļauj skolām iegūt atgriezenisko saiti no skolēniem, skolotājiem un vecākiem, – vasaras vidū nolēmām piesaistīt programmēšanas praktikantu no ārzemēm. Kad augusta sākumā ar studentu organizācijas AIESEC palīdzību atradām lielisku programmētāju no Ēģiptes, kas bija gatavs pievienoties Edurio komandai uz gadu, cerējām jau 1. septembri sagaidīt kopā – vēl tikai atlika nokārtot uzturēšanās atļauju. Toreiz nenojautām, ka tas novedīs pie birokrātiska farsa pusgada garumā.

Žurnālā nepietiktu vietas, lai uzskaitītu lietas, kas brīžiem lika mums nožēlot, ka vispār sākām šo procesu. Piemēram, iesnieguma izskatīšanas termiņš pagarināts par mēnesi, jo uz darba līguma projekta (kas tika iesniegts PMLP, saskaņojot ar viņu speciālistiem) rakstīts «darba līgums», nevis «darba līguma projekts». Pirmo iespaidu par Latviju  topošajam praktikantam veidoja daudzās reizes, kad nācās mērot ceļu cauri visai Kairai uz vēstniecību tādu iemeslu dēļ kā, piemēram, vēstniecībā nepareizi pateikta nodevas summa vai tas, ka datubāzē nav Ēģiptes Ārlietu ministrijas cilvēka paraksta, kurš jau desmit gadus veic dokumentu apstiprināšanu. Visam pa virsu komunikācija, kad uz katru īsu, precizējošu e-pastu trīs dienas jāgaida oficiāla atbilde ar atsaucēm uz MK noteikumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu