Dagnija Kupče, auž jostu prezidentam • IR.lv

Dagnija Kupče, auž jostu prezidentam

4
Lai gan pie stellēm sēž no agras bērnības, Dagnija Kupče atzīst, ka Lielvārdes josta audējam ir lielākais izaicinājums. Darbs prasa milzīgu precizitāti.

 

Dagnijas Kupčes vadītā aušanas studija Vēverīšas Cēsīs ir pilna ar liecībām par darbiem un sasniegumiem. Te ir tik daudz manekenu tautastērpos, plauktu ar raibiem lakatiem, galdiņu ar medaļām, kausiem, goda rakstiem, kā arī aksesuāru, tērpu un to valkātāju fotogrāfijām, ka jāpiesargās, lai kaut kam neuzskrietu virsū. Goda vietā, piemēram, ir attēls, kur krāšņā, bronzas elementiem rotātā tumši zilā arheoloģiskajā tautastērpā smaida kultūras ministre Dace Melbārde. Tieši ar arheoloģisko tautastērpu rekonstrukcijām audēja lepojas visvairāk. Lai arī daudzi no projektiem viņai ir mīļi un nozīmīgi, patlaban spraigs darbs noris pie viena, kas svarīgs vairākiem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. Dagnijas Kupčes stellēs top akcijas Turies, prezident! Lielvārdes josta, kuru virtuāli ar labas veselības vēlējumiem auda trīs tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. 

Katrs vietnē Turiesprezident.lv ierakstītais vēlējums pārvēršas par milimetru īstā Lielvārdes jostā. Visus vēlējumus trīs metrus garajai jostai izdevās savākt 16 dienu laikā. Raimonds Vējonis šo jostu un vēlējuma autoru sarakstu saņems, kad varēs pieņemt ciemiņus.

Kamēr prezidents veseļojas, studijā Vēverīšas rosība nerimst. Jau telefoniski sazinoties, Dagnija Kupče stāsta, ka darbā «ir iekšā līdz matu galiņiem». Audēja pie jostas strādā pat 12 stundas dienā. Dodas mājās tikai pagulēt un no rīta atkal ir pie stellēm. Citi darbi pagaidām atlikti. Pat sarunas laikā viņa turpina aust: «Redziet, kā tas notiek. Katrs diedziņš atsevišķi jāuzlasa. Smalki un piņķerīgi.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu