Tu iespēji • IR.lv

Tu iespēji

5
Ilmārs Blumbergs.
Anda Burve-Rozīte

Mākslinieks Ilmārs Blumbergs ir devies mūžībā, Latvijas mākslas vēsturei atstājot gigantisku mantojumu

Mani telefona zvani bija vieni no daudzajiem, kuri Ilmāra Blumberga mājās sāka skanēt pēc 18. februāra, kad publiskajā apritē nonāca ziņa par mākslinieka aiziešanu mūžībā pēc grūtas slimības. Zvanīja kolēģi, draugi, vēloties uzzināt par mākslinieka pēdējiem mirkļiem un atvadīšanās iespēju. Skopā ziņa medijos vēstīja: «Ievērojot aizgājēja vēlēšanos, pēc kremācijas apbedīšana tiks veikta privāti, šaurākā radinieku lokā. Radi un ģimene lūdz plašāku sabiedrību respektēt šo soli.» Dienu pēc dienas nevienam neizdevās sazvanīt Blumberga tuvākos cilvēkus, sievu Marinu Janaus un dēlu Ilmāru. Nebija iespējams apstiprināt vai arī noliegt draugu lokā izskanējušo ziņu, ka mākslinieks miris kādā Vācijas klīnikā 2016. gada 11. februārī un kremēts.

Iedomājos, kā Blumbergs pats būtu uzlūkojis veltīgos cilvēku zvanus – garos, nīdošos pīkstienus, kas laužas tukšās telpas klusumā. 

Slavenais «Jā!», par ko runā filozofs Žaks Deridā, analizējot Džeimsa Džoisa Ulisu, – kā sākumpunkts telefonsarunai, kurai vēl tikai jānotiek un par kuru «Jā!» sacīšanas brīdī nekas nav zināms -, šajā gadījumā nenotika.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu