Seile nepadodas • IR.lv

Seile nepadodas

2
Mārīte Seile.
Gunita Nagle

Pat pieredzējusi to, ka politisku lēmumu pieņemšanā noteicošie ir savtīgi labumi, bijusī izglītības ministre Mārīte Seile nejūtas vīlusies politikā. Gluži otrādi – aicina kļūt aktīviem, jo tikai tā var panākt pārmaiņas

Kad 2014. gada novembrī Iespējamās misijas direktore Mārīte Seile atsaucās uz Vienotības aicinājumu strādāt Laimdotas Straujumas valdībā par izglītības un zinātnes ministri, viņa draugiem smejoties teikusi – nav ne kredītu, ne mazu bērnu, tāpēc var atļauties domāt tikai un vienīgi par darbu. Pavadījusi pirmo nedēļu, kurā vairs nav jāpilda ministra amats, viņa atkal secina: nav kredītu un mazu bērnu, tāpēc var bez spriedzes izbaudīt laiku, kad nav jāstrādā.

Tomēr, tiklīdz Seile atver kladi un uzliek brilles, bezrūpīgās sievietes tēls pazūd. Viņa ir sagatavojusi pārskatu par visiem padarītajiem un nepadarītajiem darbiem. «Es bieži esmu teikusi, ka izglītības kvalitāte ir tik laba, cik labi ir skolotāji,» saka Seile, tādējādi atgādinot galveno prioritāti ministres amatā. Lai gan 2015. gadu izglītībā apzīmogoja diskusijas par skolotāju algu reformu, ministre uzsver: «Tas nebija mans ne vienīgais, ne svarīgākais darbs.»

Tomēr sarunas gaitā atkal un atkal atgriežamies pie neīstenotās reformas. Seile uzskata, ka viens no pirmajiem lēmumiem, kas tagadējam izglītības ministram Kārlim Šadurskim būs jāpieņem «nekavējoties», ir saistīts ar bērnudārzu pedagogu algām. Jāizlemj, vai tās maksās no valsts vai pašvaldību budžeta. Gan Saeimā, gan valdībā ir atšķirīgi viedokļi, tas arī kavējis lēmuma pieņemšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu