Nejaušība vai likumsakarība? • IR.lv

Nejaušība vai likumsakarība?

4
Kārlis Šadurskis.
Pauls Raudseps

Ir intervē četrus jaunos ministrus, kuru atbildībā būs sāpīgas reformas un dārgākie attīstības  projekti

Tapusi valdība, kuru it kā neviens ne gribēja, ne plānoja. Lai gan par Straujumas valdības krišanu runāja jau gandrīz no tās izveidošanas mirkļa, visi teicās esam apmierināti ar viņas vadīto kabinetu līdz pat premjerministres demisijas brīdim. Pēc Straujumas atkāpšanās gan koalīcijas partijas, gan prezidents Vējonis it kā bija vienisprātis, ka Vienotībai atkal jāuzņemas premjerministra amats. Tomēr, kad iekšējo pretrunu plosītā partija nespēja uzņemties iniciatīvu, ZZS no savām rindām virzīja nevis jau kopš 2006. gada sludināto «premjerministra amata kandidātu» Aivaru Lembergu, bet līdz šim neafišēto deputātu Māri Kučinski.

Taču, par spīti šai šķietamajai nejaušību virknei, Kučinska valdības izveidošanas pamatā ir vēsturiskās attīstības loģika. Pēc gandrīz septiņiem gadiem pie varas Vienotība sevi nokausējusi iekšējos konfliktos. Savukārt ZZS nobriedusi atteikties no tradicionālās «otrā plāna» lomas, kas jau daudzus gadus ļāva baudīt valdības darba labumus un vienlaikus neuzņemties tikpat kā nekādu atbildību par nepopulāriem lēmumiem.

Vai atrašanās skatuves priekšā, starmešu gaismā, padarīs ZZS atbildīgākus, vai arī viņi turpinās censties krāt popularitātes punktus, bloķējot nepieciešamas, bet pretestību izraisošas reformas? Kā vienmēr, kad runa ir par ZZS, vērts ieklausīties Lemberga teiktajā. Vēl pavisam nesen viņš lādēja «finanšu okupantus», kuri «uzspiežot» Latvijai nevajadzīgu taupības režīmu, un aicināja Latviju neatmaksāt parādu starptautiskajiem aizdevējiem. Tagad, pēc Kučinska nominēšanas, dzied citu dziesmu: «Latvija ir uzņēmusies starptautiskās saistības attiecībā uz budžeta disciplīnu, tajā skaitā attiecībā uz budžeta deficīta pieaugumu, un Latvijai šīs starptautiskās saistības, lai kāda attieksme būtu no manas puses, ir jāpilda.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu