No bēgļu «hotspota» līdz Muceniekiem • IR.lv

No bēgļu «hotspota» līdz Muceniekiem

5
Patvēruma meklētāju un imigrantu nometne Lesbas salā Grieķijā.
Ieva Cielava

Kamēr pirmie seši uz Latviju pārvestie patvēruma meklētāji no Sīrijas un Eritrejas tiek rūpīgi saudzēti no medijiem, mūsu robežsargi iejūtas Atēnu birokrātijas haosā, sijājot nākamos kandidātus

Decembra vidū pirmie četri pārvietotie patvēruma meklētāji ieradās Lietuvā, kur viņus sagaidīja ne tikai robežsargi, bet arī mediju videokameras. Irākiešu ģimenes iebraukšana kļuva publiska, un no tā cieta bērni – viņu sejas vēlāk parādījās plakātos, nosaucot par nākotnes teroristiem. Latvija šādu scenāriju nevēlējās atkārtot, tāpēc pagājušajā piektdienā, 5. februārī, neilgi pirms pusnakts Rīgā klusi nolaidās lidmašīna ar pirmajiem sešiem pārvietotajiem cilvēkiem, bet sabiedrība par viņu ierašanos uzzināja tikai sestdienas rītā. Divas ģimenes, kuras decembra vidū izcēlās Grieķijas krastos, bija mērojušas tālu un sarežģītu ceļu, lai atrastu mieru Latvijā. Sarežģīts ir arī process, kurā Latvija turpina izvērtēt potenciālos bēgļus, kuriem Starptautiskā Migrācijas organizācija palīdz no pārpildītajām nometnēm Grieķijā nonākt mierīgajās Eiropas valstīs.

«Neraujas pēc pabalstiem»

Nedrošās laivās un plostos uz Grieķiju un Itāliju turpina doties tūkstošiem cilvēku – Starptautiskā Migrācijas organizācija (SMO) aplēsusi, ka šogad līdz 8. februārim pa jūras ceļiem abās valstīs ieradušies 76 263 patvēruma meklētāji. Salīdzinot ar pērnā gada pirmajām sešām nedēļām, šis skaits ir desmitkāršojies. Lai solidarizētos ar dienvidu valstīm, kurās pērn ieradās vairāk nekā miljons pārbēdzēju, pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis vienojās uzņemt 160 tūkstošus šo patvēruma meklētāju. Latvija apņēmās divu gadu laikā palīdzēt 531 pārvietotajam, no kuriem pirmie seši tagad ir ieradušies.

Abās ģimenēs ir pirmsskolas vecuma bērni. Sīriešu ģimenē vīrs ir drēbnieks dizainers, sieva medmāsa, un viņi ieradušies Latvijā ar diviem mazuļiem. Eritrejiešu ģimenē vīrs strādājis par viesnīcas menedžeri, sieva iztiku pelnījusi kā friziere, bet viņu bērns bīstamajā ceļā nav ņemts līdzi un palicis Āfrikā. Vai bērnu būs iespējams atgūt un ģimeni apvienot, pagaidām nav zināms, jo Eritreja ir valsts, no kuras sarežģīti diplomātiskā ceļā veikt ģimenes apvienošanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu