«Jo man ir mērķis» • IR.lv

«Jo man ir mērķis»

3
Pāvels Arsenjans.
Gunita Nagle

Organiskās sintēzes institūta ķīmiķis Pāvels Arsenjans kopā ar kolēģiem radījis selēnu saturošas vielas, kas spēj apstādināt vēža metastāžu attīstību. Ja izdosies no tām radīt jaunas zāles, Arsenjana atklājums kļūs par vienu no svarīgākajiem ieročiem cīņā pret vēzi

Angļu aktieris Elans Rikmens, latviešu rokenrola karalis Pits Andersons, viens no ietekmīgākajiem rokmūziķiem Deivids Bovijs. Janvārī, lasot nāves vēstis, šķita, ka vēzis ir imūns pret medicīnas attīstību. Vienīgais, ko likt tam pretī, ir alkas dzīvot, ārstu neatlaidība un mierīgā pašpārliecība, ar kādu zinātnieki meklē un atrod aizvien jaunas vielas, kas spēj iznīcināt ļaundabīgā audzēja šūnas.

Par pagājušā gada vienu no izcilākajiem zinātniskajiem sasniegumiem Latvijas Zinātņu akadēmija atzinusi selēnu saturošas pretvēža zāļu kandidātvielas, kas spēj pilnībā nomākt audzēja attīstību un par vairāk nekā 80% samazina metastāžu veidošanos melanomas gadījumā. Ja ir krūts vēzis – pat par 98%. Tas var būt revolucionārs atklājums, atzīst Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētnieks Pāvels Arsenjans, kura vadībā iegūtas jaunās vielas. Līdz šim medicīna diezgan labi ir tikusi galā ar primārajiem audzējiem, bet tikpat kā nav vielu, kas spētu apturēt metastāzes. Par jaunajām zāļu kandidātvielām ieinteresējusies kāda starptautiska farmācijas kompānija, un, ja tā būs ar mieru ieguldīt simtiem miljonu zāļu izstrādē, Arsenjana atklājums var apstādināt vēža izplatību.

Selēns – indīgs un derīgs
Organiskās sintēzes institūts ir viens no veiksmīgākajiem zinātniskajiem institūtiem Latvijā, kam izdevies panākt, ka organiskās ķīmijas un farmakoloģijas akadēmiskie pētījumi kļūst ne tikai par nopietnu ieguldījumu zinātnes attīstībā, bet ir praktiski izmantojami medicīnā. Institūtam ir izredzes kļūt par Eiropas mēroga ekselences centru pētījumiem organiskajā un medicīnas ķīmijā, nesen atjaunotā ēkā Teikas rajonā valda rosība un cerību pilna atmosfēra. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu