Visvairāk žēl papagaiļa • IR.lv

Visvairāk žēl papagaiļa

2

Igauņu rakstnieka romāns – sešas dienas 17. gadsimta studenta dzīvē

Četrdesmitgadnieks igaunis Mēliss Frīdentāls ir ārkārtīgi intriģējoša personība – teoloģijas doktors, rakstnieks, starp citu, pagājušā gada Prozas lasījumu viesis. Viņa pētījumu joma ir 17. gadsimta ideju vēsture, un acīmredzot, kā tas noticis ar daudziem izciliem 20. un 21. gadsimta zinātniekiem, reizēm ar zinātni ir par maz, lai saprastu pētāmo tēmu, un tad top daiļliteratūra. 

Romāns Bites – pavisam svaigs, Igaunijā iznācis tikai 2012. gadā, bet jau apbalvots ar Eiropas Savienības Literatūras balvu. Tulkots vairākās Eiropas valodās, latviski tas jāsauc par Maimas Grīnbergas meistarstiķi. Varu tikai apbrīnot, cik meistarīgi tulkotāja spējusi saglabāt valodas senuma iezīmes, prastļaužiem liekot mutē pavisam citus vārdus nekā mācītu vīru runās, kurās ieaužas skaisti un sarežģīti latīņu cilmes vārdi un atsauces uz svarīgu vīru darbiem.

Darbība norisinās 1696. gadā: kāds students Laurentijs Hils, sarīkojis nepatikšanas Leidenes Universitātē, tagad saņēmis stipendiju studiju turpināšanai nomaļākajā Tērbatā. Romānam Mēliss Frīdentāls uzrakstījis arī pēcvārdu, kurā izstāsta, ka 17. gadsimtā trīs gadu periodā – no 1695. līdz 1697. gadam – vasaras iegadījušās lietainas, lijis gandrīz nepārtraukti, kas novedis pie bada un ļaužu nemieriem. Pēcvārdā rakstnieks arī izsaka apbrīnu par to, kā 17. gadsimta beigās, kad jau iezīmējās modernās zinātnes dzimšana, vēl ilgāku laikaposmu pat Īzaks Ņūtons, Roberts Boils, kurus pazīstam kā modernās zinātnes pamatlicējus, viegli pieņēmuši kā paralēli pastāvošas modernās zinātnes atziņas un alķīmiķu pasaules uzskatu. Šādu pasaules redzējumu uzzīmē arī romāna Bites stāsts, kas apraksta sešas dienas Laurentija Hila dzīvē. Ierašanos pilsētā, pieteikšanos universitātē, cīņu ar slimību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu