Gaidot Kučinski • IR.lv

Gaidot Kučinski

2
Pauls Raudseps

Pēc Āboltiņas manevriem Vienotībai jāsamierinās ar to, ko ZZS gatava tai atmest

Neviens jau vairs īsti nešaubās, ka februārī Saeima apstiprinās Māra Kučinska valdību, un vienīgais jautājums, kas šajā procesā vēl rada zināmu intrigu, ir saistīts ar Vienotības jeb, precīzāk sakot, tās priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas norijamā krupja lielumu.

Viņas situācija nav apskaužama. Vēl nesen Āboltiņa bija Latvijas politikas smagsvars. Tad viņa izraka bedri Straujumai, pati tajā iekrita un tagad kļuvusi par jaunās valdības veidotāja žēlastības dāvanu lūdzēju. Gan Āboltiņa, gan viņas pretspēlētājs Kučinskis labi apzinās, ka Vienotības frakcijas vairākums, kuru veido viņas apkarotais «sešinieks» un pragmatiskie «reģionāļi», neatbalstītu lēmumu neiesaistīties jaunajā valdībā. Bez šā drauda Āboltiņai faktiski nekādu citu ietekmes sviru nav. «Nav pat svarīgi, ko piedāvātu Kučinska kungs,» pirmdien Latvijas radio izmisīgi atzina viņas sabiedrotais, Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars, «bet mēs gribētu redzēt, ka ir kaut neliela pretimnākšana, nevis diezgan cieta vienas personas vēlēšanās diktēt partneriem, ko vajadzētu un ko nevajadzētu.»

Tā kā «nav pat svarīgi», kas tieši būtu šī sejas glābšanai nepieciešamā «nelielā pretimnākšana», tad ne uz ko nopietnu nav ko gaidīt. Par Satiksmes vai Tieslietu ministrijas atdošanu Vienotībai neviens jau sen vairs nerunā, netiks arī radītas nekādas jaunas ministru vietas partijas pašsajūtas uzlabošanai. Zaļo un Zemniekus savienība un Nacionālā apvienība ir izlēmušas, kuras ministrijas tās grib, pārējās tad lai paliek valdības trešajam, nu jau nepārprotami mazākajam brālim. Būdams uz konsensu vērsts cilvēks, Kučinskis varbūt beigās atmetīs kaut kādu vīģes lapu Vienotībai, lai tā varētu slēpt savu pazemojumu, bet tā būs, Kampara vārdiem runājot, neliela.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu