Līga Logina, ārstē mūziķu balsis • IR.lv

Līga Logina, ārstē mūziķu balsis

3
«Ir operas, kas balss saitēm grūtāk panesamas. Tāda, piemēram, ir Aīda. Tad kabinetā pacientu ir vairāk,» saka Līga, Latvijas Nacionālās operas foniatre.
Ieva Alberte

 

Nav cita mediķa kabineta Latvijā, kur dzirdamas operu ārijas. Kabineta, kas ir pusminūtes gājienā no skatuves. Tajā strādā foniatrs – mediķis, kurš ārstē balsenes slimības. Latvijas Nacionālajā operā ir divi foniatri: Līga Logina un Gunta Zaķe. Līgu pazīst arī daudzi dziedātāji un TV moderatori, jo glābj viņu balsis krīzes situācijās.

«Man bija sapnis strādāt operā. Tas šķita tāls un neaizsniedzams,» saka Līga. Mūzikas skolā beigusi akordeona klasi, viņa izvēlējās studēt medicīnu un sāka strādāt par otorinolaringoloģi. Līdz kādu dienu pirms astoņiem gadiem Līgas draudzene izlasīja sludinājumu Dienā: opera meklē foniatru. 

Līgas pamatdarbs gan joprojām ir privātpraksē, un operā viņa strādā tikai izrāžu dienās. «Man ir tik interesants darbs! Mākslinieki ir emocionāli, situācijas – dažādas,» Līga smaida un atceras, kā pirms dažiem gadiem glābusi Andželikas lomas atveidotāju Džakomo Pučīni viencēliena operu izrādē Triptihs. «Māsa Andželika beigās mirst, un dziedātāja veselības stāvokļa dēļ izdarīja to ļoti ticami. Zālē bija tādas ovācijas!» Ne vienmēr izrādes laikā Līga var atklāt patieso balss saišu stāvokli, jo arī stress tām var kaitēt. Tādos brīžos kāds labs Līgas vārds darbojas kā zāles. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu