Artūrs Žogla, tvīto no digitālās bibliotēkas • IR.lv

Artūrs Žogla, tvīto no digitālās bibliotēkas

2
Kad Artūrs Žogla izlēma tviterī publiskot arhīva «odziņas», viņš apsvēra, vai netvītot no LNB oficiālā konta. «Tomēr likās, ka cilvēkiem varētu būt interesantāk, ka tās publicētas no privātpersonas viedokļa, lai neizskatās kā oficiāli paziņojumi. Algu man par to nemaksā, ar bibliotēkas vadību nav jāsaskaņo. Tas ir mans viedoklis, privāta iniciatīva.»
Ieva Puķe

 

Pēdējā laika populārākais tvīts? «Biju ielicis, ko 1936. gadā bērni prasīja vēstulēs Ziemassvētku vecītim. «Esmu bārenīte, bez tētiņa un māmiņas, dzīvoju pie vecmāmiņas. Viņa pati ir jau veca un nespēcīga un nespēj man nopirkt siltas ziemas drēbītes. Mīļo vecīt, atnes 6 g. v. Dzidriņai mētelīti, siltu jaciņu un kādu svētku rausi.»» LNB digitālās bibliotēkas vadītāja Artūra Žoglas izvilkums no preses retvītots 577 reizes, «sirsniņu» tam piešķīra 391 cilvēks. 

Artūram tobrīd bija jāgādā dāvanas māsas bērniem, kas kāroja datorspēles, labi varējis salīdzināt vajadzības. 80 gadus senās vēstules digitālās bibliotēkas vietnē Periodika.lv viņš pētījis apzināti, bet parasti interesanti fakti uzpeldot nejauši. 

«Mūziķis Fredis kādā raidījumā teica, ka ir dzīvojis Gagarina ielā. Meklēju, kur tā iela ir bijusi, un cita starpā atradās rakstiņš, ka 60. gados ir bijusi doma Rīgu pārsaukt par Gagarinu. LPSR augstākā vadība ļoti gribēja izpatikt Maskavai, bet tieši tā pateica «nē», jo vietējiem tas nepatikšot.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu