Labvēlīgs pret dzīvi • IR.lv

Labvēlīgs pret dzīvi

4
Jānis Skutelis.
Ieva Alberte

No janvāra sākuma Jānis Skutelis (34) redzams jaunā politiskās satīras raidījumā Skutelis IR studijā. Pirmdienu vakaros to var noskatīties Latvijas televīzijā

Runāties ar Skuteli nemaz nav jautri. Jo intervija nav stand-up komēdija. Par jauno raidījumu Skutelis stāsta tā, kā jau cilvēki mēdz stāstīt par darbu. Mēs tiekamies netālu no Jāņa mājām, Kalnciema kvartālā. Ir darbdienas rīta puse, un vārdi rindojas raiti. «Raidījuma ideja ir izstāstīt sarežģīto ar vienkāršiem piemēriem. Protams, vieglāk ir rakstīt vai runāt tik gudri, ka neviens nesaprot. Tad nevar piesieties un pārprasīt. Tas ir kā skolā: vai jautājumi kādam ir? Nav. Jo neviens nesaprata.» Kā piemēru Skutelis min savulaik žurnālista Jāņa Dombura veidoto raidījumu Dombura studija. Tas esot bijis ļoti labs, «tikai ej nu viņu saproti!». «Vajadzīgas priekšzināšanas.» Līdzīgi esot, piemēram, ar žurnāla Ir rakstiem par politiku: tie ir labi, bet ne visiem gribas lasīt, jo «tie ir gari un rakstīti ar burtiem». «Tagad laikmets tāds, ka nav enerģijas lasīt.» Ja saturīgu informāciju pasniedz kā joku, parādās cerība, ka to sapratīs vairāk cilvēku. Radīsies vēlme iesaistīsies un uzzināt vairāk.

Vārds «ir» raidījuma nosaukumā nav nejauši. Ideja par politiskās satīras raidījumu žurnāla Ir redakcijai radās pirms kāda laika, tika apsvērti dažādi varianti, kur un kā to veidot. Jānim šo ziņu atnesa viņa menedžments, bet tā palika karājamies gaisā visu pagājušo vasaru. Skuteli uzrunāja arī citi cilvēki, piedāvājot kļūt par vadītāju līdzīgam raidījumam. Nofilmēja vienu demo. Komanda Jāni nepārliecināja, darbs neturpinājās. Tad viņš atcerējās Ir piedāvājumu. «Un tad mēs sākām kapāt,» Skutelis stāsta, ka visu rudeni regulāri tikās ar Ir komandu – žurnāla galveno redaktori Nelliju Ločmeli un komentētāju Paulu Raudsepu – un veidoja raidījuma konceptu. Kā iesildīšanās bija politisko ziņu apskatu veidošana Pusnakts šovam septiņos, kas ir Skuteļa radīts šovs un regulāri skatāms mūzikas namā Daile

Skutelis IR studijā būs redzams desmit pirmdienas vakarus pulksten 22. Viņš kadrā jokos viens pats. Tērpies uzvalkā ar tauriņu, viņš apcerēs dažādas tēmas, piemēram, kas ir Saeimas Kārtības rullis. «Tas ir riktīgi rēcīgs! Īstenībā tas ir buklets, nevis rullis. Tur rakstīts, ko var Saeimā darīt, ko ne. Tāds sens izgudrojums, ko neviens neievēro.» Par ārkārtas sēdes izsludināšanu esot jāpaziņo televīzijā un radio, taču tā netiek darīts. Līdz ar to pārkāpj Saeimas Kārtības rulli. Cits temats varētu būt, piemēram, nodokļu maksāšana. Jānis stāsta, ka nesen Finanšu ministrija esot uztaisījusi klipu, kurā nodokļus maksāt aicina reperu apvienība Olas. «No kā mēs secinām, ka tas domāts pusaudžiem. Tātad viņi sūdīgi maksā nodokļus. Vēl sliktāk par pusaudžiem maksā zīdaiņi. Viņi gandrīz nemaz nemaksā nodokļus!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu