Asinis nežēlo • IR.lv

Asinis nežēlo

3
Filmas ainā Kurts Rasels (pa kreisi) un Semjuels Lī Džeksons.

Tarantīno jaunākā filma Pretīgais 8nieks – Agatas Kristi motīvi un kičs 

Slepkavnieciski varmākas, rasisti, aukstasinīgi meļi un egoistiski divkoši – Kventina Tarantīno jaunākās filmas Pretīgais 8nieks galveno varoņu «oktets» smalki atbilst nosaukuma latviskojumā iekļautajam īpašības vārdam. Savukārt cits «astotnieks» (šī ir režisora 8. pilnmetrāžas filma) apzīmējumam atbilst ne mazāk cienīgi – stilizētas, pārbagātas vardarbības ainas nemainīgi ir Tarantīno darbu «dienaskārtībā». 

Šoreiz režisors ir īpaši dāsns, saturieties! Piešpricējot ciniskos dialogus, atraktīvās spēlītes ar kinoatsaucēm sanāk gluži vai «tipiska» Tarantīno filma, taču šoreiz drudžainā kinoentuziasta darbā jūtams neliels «iztrūkums» un ierasto, kinematogrāfiski bagāto asprātību vietā notiek knibināšanās ap autora iepriekšējiem darbiem – visuzkrītošāk Atsvabinātajā Džango redzētajiem motīviem. Hronoloģiski ietilpīgās (167-187 minūtes atkarībā no versijas) filmas gaitā nākas atcerēties Tarantīno paziņojumu par savlaicīgu aiziešanu pensijā un bailēm no radošās stagnācijas. 

Vēži kulītē

Lai arī vietumis dēvēta par vesternu, filma, kuras darbība noris 12 gadus pēc Amerikas pilsoņu kara, nav piederīga vienīgi šim žanram, kā revolveru šāviņu «simfonijas» iespaidā varētu šķist. Notikumi risinās divās slēgtās vidēs – karietē un puteņa izolētā veikaliņā Vaiomingas kalnos, kur kā vēži kulītē «samesti» cits par citu šaubīgāki tipi un arī pret naudas žūksni iemaināma noziedzniece – šķietams visu blēžu mērķis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu