Vertinska sudraba skaņa • IR.lv

Vertinska sudraba skaņa

4
Aktieris Artūrs Skrastiņš (pa kreisi) un mūziķis Kārlis Lācis.

Dmitrija Petrenko izrāde Koncerts, kura nebija – bauda un draudīga pēcgarša

Pēdējais Vecā gada piedāvājums skatuves mākslā bija visnotaļ kārdinošs: Dailes teātra Koncerts, kura nebija – krievu dzejnieka un dziedātāja Aleksandra Vertinska dzīve romancēs, izrāde aktierim Artūram Skrastiņam un pianistam Kārlim Lācim. Lai raisītu interesi, pietiek jau ar šiem trim vārdiem, kas garantē muzikālu baudu. 

Pirmajā brīdī viss arī šķiet ļoti vienkārši un nepretenciozi – Artūrs Skrastiņš dzied, Kārlis Lācis spēlē klavieres. Viņu muzikālā partnerība ir brīnišķīga un līdz niansēm izslīpēta. Vairāki numuri ir vienkārši spoži. Kā dzejnieka māsai veltītā Kokaīniste – «Kāpēc raudat te, meitenīt, vientuļā, dumjā, / Slapjos Maskavas parkos jūs kokaīns sit» (Edvīna Raupa atdzejojums), kas nospēlēta tādā ritmā un spriedzē, ka urbānā vientulība liekas fiziski sajūtama. 

Aleksandra Vertinska (1889-1957) dziesmas ir teatrālas savā būtībā, tās ir nevis iekšēji monologi, bet dialogi, kuros viens mākslinieka ego apstrīd otru tādu pašu. Vientulība vai nojausma par to, mīlestībai izgaistot, aizejoši gadi, nenospēlētas lomas, klauna pazemojums, kalpojot pūlim, un visvarenība, valdot pār prātiem, – par to tie abi ego dzied, katrs savas sajūtas pauzdami. Savukārt Artūrs Skrastiņš ir mākslinieks, kurš šo augstas klases spēlmaņa (visās šā vārda nozīmēs) vienlaicīgo un nesavienojamo dzīves izjūtu spēj lieliski atklāt. Godīgi sakot, būtu gana, ja viņš tikai dziedātu, stāvēdams skatuves gaismas konusā, bet Kārlis Lācis spēlētu klavieres. Pārējo paveiktu fraka, kas padara neatvairāmu jebkuru vīrieti, fantāzija, un Vertinska dziesmu teātris būtu noticis. Patiesībā jau ir noticis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu